Her kjører han i 148 km/t. Med tilhenger

På tide å friske opp tilhenger-reglene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilen med tilhenger i videoen i denne saken kjører opp mot 148 kilometer i timen. I seg selv noe som er fullstendig ulovlig i Norge. Når bilen i tillegg har festet en tilhenger bakpå er det enda mer ulovlig.

I tillegg ble akkurat denne sjåføren fulgt og filmet av Utrykningspolitiet.

- Det gikk heldigvis bra denne gangen og det ble ikke noe uhell, men det skal veldig lite til i slike hastigheter, sier fungerende sjef i Utrykningspolitiet, Ole Høiby, til Dagbladet.

Facebook-engasjement Han sier en liten gjenstand i veibanen, en liten brems i trafikken eller for kort avstand til kjøretøyet foran kan være nok til at kan gå skikkelig galt.

- En bil med tilhenger oppfører seg helt annerledes enn uten. Tyngden er annerledes, noe som påvirker blant annet bremselengden. Dersom en situasjon oppstår vet man ikke hvordan tilhengeren vil oppføre seg, om den vil velte eller skli eller hva den vil gjøre, sier UP-sjefen.

De la i dag ut videoen på sine Facebook-sider i dag og kommentarene har ikke latt vente på seg. I 17-tida hadde over 130 mennesker engasjert seg i både positive og negative ordelag om videoen og reglene om tilhenger på bil.

Slik er reglene For du visste at det er egne trafikkregler dersom bilen drar noe med seg bak?

Det er ikke tillatt å kjøre fortere enn 80 kilometer i timen når du kjører med tilhenger. Punktum.

- Dette gjelder selv om fartsgrensen på stedet er høyere. Hvis tilhengeren ikke har bremser, og den aktuelle totalvekten (henger + last) er over 300 kg, har du ikke lov til å kjøre fortere enn 60 km/t, skriver Utrykningspolitiet på sine Facebook-sider.

Kjører du for eksempel i 100 kilometer i timen i 100-sone med tilhenger som har bremser, eller tilhenger uten bremser som har totalvekt under 300 kg, vil du bli bøtelagt som om du kjørte i 100 kilometer i timen i en 80-sone. Kjører du i 116 kilometer i timen eller mer, vil du miste førerkortet og bli anmeldt.

Kjører du med tilhenger uten bremser, og med totalvekt over 300 kilo i 100 kilometer i timen i 100-sone, blir du anmeldt for å ha kjørt i 100 kilometer i timen i 60-sone. Du vil også miste førerkortet.

- Fartsgrensa er satt slik fordi en tilhenger er ikke konstruert til å tåle de kreftene høyere hastigheter enn det medfører, sier Høiby til Dagbladet.

- Bryr seg ikke UP-sjefen tror mange sjåfører ikke bryr seg om reglene.

- Mange bryr seg ikke med hvor mye de laster eller hvordan den sikres. Folk tenker det går bra, men det er ikke sikkert, sier han.

Han sier politiet ønsker å minne sommersjåfører om reglene.

- Det er mange som kjører med tilhenger eller campingvogn om sommeren. Dette er en påminnelse til de ferierende, sier Høiby, som har følgende råd til sommerkåte sjåfører:

- Vær oppmerksom! De aller fleste ulykkene om sommeren skjer når sjåfører er uoppmerksomme kombinert med høy hastighet og for kort avstand, sier UP-sjefen.

Han minner samtidig de ferierende om:

- Utrykningspolitiet tar ikke fellesferie!