Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kjører snøskuterføreren rett inn i et skredområde: - Livsfarlig lek

Til sammen 13 personer har blitt anmeldt for kjøring i utmark.

SJANSESPILL: Politiet i Troms kaller for denne typen snøskuterkjøring for «sjansespill». Foto: Politiet
SJANSESPILL: Politiet i Troms kaller for denne typen snøskuterkjøring for «sjansespill». Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet og Statens naturoppsyn gikk i dag til storaksjon mot ulovlig snøskuterkjøring i fjellet flere steder i landet.

Politiet satte inn helikopter i søket etter snøskuterkjørerne i Troms, Finnmark og i Telemark og resultatet var flere anmeldelser.

Ti personer, alle menn i 20-åra, er anmeldt for ulovlig motorferdsel i utmark i Troms, der to av disse er i tillegg anmeldt for å ha forsøkt å unndra seg kontroll og fått førerkortet beslaglagt.

Troms-politiets aksjon skjedde i Lyngen, Kåfjord og i Tromsø.

I tillegg har politiet i Telemark hatt aksjon med politihelikopter på Lifjell. Resultatet ble tre anmeldelser, der alle ble anmeldt for kjøring i utmark, der to av disse er i tillegg anmeldt for å ha unndratt seg kontroll og fikk sine førerkort beslaglagt.

HELIKOPTERET LIKE OVER: Politiet får kritikk for landing da det ble gjennomført kontroll av ulovlig scooter-kjøring i Balsfjord. Video: Youtube / Moaksen Vis mer

- Sjansespill

- Det er betenkelig at noen fortsatt, etter alle ulykkene i så mange år, velger å drive med et slikt sjansespill som det er å kjøre i terrenget. Som bildene illustrerer, ser du at det har gått skred og det likevel kjøres inn i samme område. Det er et veldig bratt og skredfarlig terreng, sier Roy Tore Meyer, operasjonsleder i Troms politidistrikt til Dagbladet.

Aksjonen var planlagt og politiet utelukker ikke at det vil skje nye kontroller.

SKRED: Et skred ble utløst etter skuterkjøring i Grøtnes utenfor Hammerfest i Finnmark i dag. Foto: Politiet
SKRED: Et skred ble utløst etter skuterkjøring i Grøtnes utenfor Hammerfest i Finnmark i dag. Foto: Politiet Vis mer

Bildet som politiet i Troms distribuerte på Twitter lørdag kveld viser en skuter kjøre inn i et fjellområde der i løpet av dagen har gått skred. Bildet ble tatt av en skiløper.

Skredfaren i Troms og Finnmark er som i store deler av landet på nivå 3, som vil si betydelig fare, melder Varsom.no.

- Livsfarlig lek

Også i Grøtnes utenfor Hammerfest i Finnmark gikk det tidligere i dag et snøskred i en bratt helling.

- Det var skuterspor inn og ut av skredet. Dette er livsfarlig lek. Det skal så lite til når det er hellinger på mer enn 30 grader. Du blir begravd i snøen, og da går det fort, sier operasjonsleder Jan-Olav Schjølberg i Finnmark politidistrikt til Dagbladet.

Politi, Røde Kors, HRS og Sea King ble varslet om skredet rundt klokka 15.00 i dag.

- Så viste det seg at det ikke var noen som var tatt. Når du kjører på en slik måte kan du utsette deg selv og andre for fare, og mange ressurser blir satt i gang, sier han.

Våryr rein går løs på snøskuter. Video: Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Bildene fra stedet viser at det er skuterspor i den bratte hellinga.

- Du kan ikke kjøre på en slik måte. Dette er også områder det er vanskelig å komme seg til, i tillegg til at det tar tid. Spesielt med det været som er nå med tidvis snøbyger og vind. Er det stor snøskredfare må man også ta vurdering på om man tør å sende inn mannskaper, sier han.

Lover flere kontroller

Ingen er tatt for kjøringa politiet betegner som «livsfarlig lek» i dag, men det har i fylket vært flere utmarkskontroller på forskjellige steder. Der er enkelte anmeldt for kjøring uten førerkort og for kjøring utenfor løype. Kontrollene er uført i samarbeid med Statens naturoppsyn.

- Generelt oppfører folk seg. Det er disse som skal drive å kjøre i fjellsidene som er utfordringen. Om de er unge eller eldre, er vanskelig å si, sier Schjølberg, som garanterer at det blir flere utmarkskontroller i løpet av påskeuka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!