Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her klapper han en gutt på hodet og sier at alle er trygge

Noen timer etterpå startet massakren i Srebrenica.

LOVET TRYGGHET:   Foran TV-kameraene klappet Ratko Mladic en muslimsk gutt på hodet på torget i Screbrenica 12. juni 1995. Noen timer seinere startet massakren som Mladic får ansvaret for. Foto: AP Photo/APTN/Scanpix
LOVET TRYGGHET: Foran TV-kameraene klappet Ratko Mladic en muslimsk gutt på hodet på torget i Screbrenica 12. juni 1995. Noen timer seinere startet massakren som Mladic får ansvaret for. Foto: AP Photo/APTN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette bildet, som er tatt fra et tv-opptak på torget i Srebrenica 12. juni 1995, vil for alltid stå som et symbol på Ratko Mladics kyniske brutalitet for byens befolkning. 

Etter først å ha delt ut sukkertøy til en gruppe barn, forsikrer han dem om at alt vil bli bra, før han klapper en muslimsk gutt på hodet. Bare timer seinere starter massakren som kostet 8000 ubevæpnede muslimske barn og voksne livet, skriver AP.

Sammen med Radovan Karadzic betraktes han som hovedansvarlig for massakren. Ifølge tiltalen i Haag var han personlig til stede under minst en av massehenrettelsene, men han var ubestridt sjef for hele operasjonen.

Hensynsløs Ratko Mladic ledet den bosniske serberhæren under borgerkrigen fra 1992-1995 og var kjent for å være hensynsløs.

Også under den langvarige beleiringen av Sarajevo fra april 1992-1995, spilte han en av de mest sentralene rollene, ifølge tiltalen mot ham.  

Rundt 10 000 mennesker mistet livet under beleiringen.  

- Spreng hjernene deres, skal han en gang ha sagt til mannskapene sine utenfor byen i 1992. 

Ordren ble ettefulgt av et hagel av kuler og granater over sivilbefolkningen, ifølge Ap.

MASSEGRAVER : Her graver internasjonale eksperter opp en av massegravene i Srebrenica i  1998. FOTO:AP Photo/Staton R. Winter/Scanpix
MASSEGRAVER : Her graver internasjonale eksperter opp en av massegravene i Srebrenica i 1998. FOTO:AP Photo/Staton R. Winter/Scanpix Vis mer

At det brutale budskapet ble uttalt over en militær-radio som var avlyttet av britiske FN-styrker brydde han seg ikke om.

Forledet FN Hærsjefen skal flere ganger ha forledet FN, ikke minst under Srebrenica-massakren.  I boka «End Game» beskriver den amerikanske journalisten David Rhode Mladics rolle på følgende måte, ifølge NTB. 

- Dere vil ikke bli skadd. Utvekslingen vil skje på en fredelig måte. Dere vil gjenforenes med familiene deres, sa general Mladic til en stor gruppe eldre og gamle menn mens en FN-offiser var til stede og hørte på. Mladic lovet fangene saft og mat, før han forsvant med FN-offiseren. 

Tre kvarter senere kom to busser og en rød personbil. De bosniske fangene ble kommandert om bord, via en vei som gjorde det som skjedde usynlig for de nederlandske FN-soldatene. 

Da bussene var fulle, gikk Mladic personlig i døråpningen til en av bussene og sa hvor bussene skulle kjøre. I Bratunac begynte mishandling og drap samme natt.   

TILTALT:  Ratko Mladic på vei inn i rettsbygningen til den serbiske spesialdomstolen for krigsforbrytelser i Beograd. Rettsmøtet måtte avbrytes på grunn av tiltaltes helse. Foto: AP Photo / Serbian Government/Scanpix
TILTALT: Ratko Mladic på vei inn i rettsbygningen til den serbiske spesialdomstolen for krigsforbrytelser i Beograd. Rettsmøtet måtte avbrytes på grunn av tiltaltes helse. Foto: AP Photo / Serbian Government/Scanpix Vis mer