Her klargjør Nord-Korea rakettrampa

Amerikansk nettsted har offentliggjort satellittbilder tatt i går.

KLARGJØRES: Dette bildet som skal ha blitt tatt i går, viser ifølge et amerikansk nettsted hvordan Nord-Korea forbereder den omstridte satelittoppskytingen. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/ Scanpix
KLARGJØRES: Dette bildet som skal ha blitt tatt i går, viser ifølge et amerikansk nettsted hvordan Nord-Korea forbereder den omstridte satelittoppskytingen. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/ ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske nettstedet 38north.org, som har spesialisert seg på å analysere Nord-Korea, har nå offentliggjort satellittbilder som skal være tatt i går, torsdag.

Bildene viser ifølge nettstedet at nordkoreanerne har startet forberedelsene til oppskytningen, som er varslet mellom 12. og 16. april, skriver NTB.

Varsler nedskyting Til tross for at myndighetene i Pyongyang har opplyst at det dreier seg om en satellittoppskytning for å markere 100-årsdagen for tidligere president Kim Il-Sungs fødsel, har Japans forsvarsminister Naoki Tanaka har gitt ordre om at raketten skal skytes ned dersom den nærmer seg japansk luftrom.

Ifølge Nord-Korea skal satelitten benyttes til å anslå jordbruksavlinger og innhente værdata, og den skal også benyttes til flere andre sivile formål.

USA og andre vestlige land har i sterke ordelag kritisert den planlagte oppskytningen og mener at det i virkeligheten dreier seg om en fordekt test av en langdistanserakett som senere kan utstyres med kjernefysisk stridshode.

- De største truslene Også statsminister Jens Stoltenberg, som deltok på et toppmøte om atomsikkerhet i Seoul i Sør-Korea tirsdag denne uka, ga også uttrykk for bekymring.

- Kjernefysisk terrorisme er en av de største truslene i vår tid. Terrorister kjenner ingen grenser og kan gjøre ubotelige skader bare med små mengder kjernefysisk materiale, sa statsminister Jens Stoltenberg.

- Verden må gå sammen for å møte denne utfordringen. Vi må hindre at slikt materiale havner på feil hender, understreket han.

Norge vil ratifisere konvensjonen om kjernefysisk terrorisme og bidra til økt internasjonalt samarbeid mellom politi og rettsvesen for å forhindre, etterforske og straffeforfølge besittelse og bruk av kjernefysisk materiale.

VARSLER NEDSKYTING: Japans forsvarsminister Naoki Tanaka  har gitt order om at satelitten skal skytes ned om den nærmer seg japansk luftrom. Foto: Scanpix
VARSLER NEDSKYTING: Japans forsvarsminister Naoki Tanaka har gitt order om at satelitten skal skytes ned om den nærmer seg japansk luftrom. Foto: Scanpix Vis mer