Her klatrer en burmesisk arbeider usikret i 40 meter høy Telenor-mast

- Hårreisende, sier HMS-ekspert.

USIKRET: Den burmesiske montøren klatrer i den 40 meter høye mobilmasta uten noen form for sikring. Telenor forklarer episoden med at Burma har lavere HMS-standarder enn Norge, men sier de legger vekt på å bedre forholdene. Foto: ESPEN RØST / BISTANDSAKTUELT
USIKRET: Den burmesiske montøren klatrer i den 40 meter høye mobilmasta uten noen form for sikring. Telenor forklarer episoden med at Burma har lavere HMS-standarder enn Norge, men sier de legger vekt på å bedre forholdene. Foto: ESPEN RØST / BISTANDSAKTUELTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenor satser tungt på å bygge ut mobilnettet i Burma (Myanmar). Selskapet har investert seks milliarder kroner på satsingen, som skal resultere i et tilbud om mobildekning for 90 prosent av befolkningen i det fattige, korrupte og krigsherjede landet.

Hele 8000 telemaster skal bygges i regi av Telenor. Under en befaring selskapets lokalkontor gjennomførte i september, ledsaget av Bistandsaktuelt (magasinet til Direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad), ble imidlertid bladets reporter vitne til et klart brudd på Telenors sikkerhetsforskrifter:

Et arbeidslag på fire montører ankom for å heise opp og feste antenner i ei telemast under bygging i landsbyen Kyu Sann, en times kjøring utenfor Burmas største by Yangon. En av montørene klatret til topps i den 40 meter høye konstruksjonen - helt usikret, bortsett fra å bære hjelm.

- Hårreisende Annik Magerholm Fet, professor ved NTNU og ekspert på helse, miljø og sikkerhet (HMS), ser alvorlig på episoden.

- Det er hårreisende og helt klart et brudd på norske HMS-forskrifter, og ikke i tråd med CSR (corporate social responsibility, bedriftens samfunnsansvar, journ.anm.), sier Fet til Bistandsaktuelt.

Professoren sier det ikke er uvanlig at brudd på sikkerhetsbestemmelsene forekommer når norske bedrifter opererer i u-land.

- Arbeidstilsynet ville gitt selskapet ei klekkelig bot om det hadde skjedd i Norge. Om det hadde vært fare for gjentakelse, ville de også stoppet arbeidet, sier Fet.

Stikk-kontroller Hanne Knudsen, kommunikasjonssjef for Telenor Myanmar, bekrefter overfor Dagbladet at montøren klatret opp i telemasta uten sikring.

- Dette er et klart brudd på de kravene Telenor har fastsatt om sikkerhet og bruk av sikkerhetsutstyr på alle våre byggeplasser, og vi tar slike hendelser veldig alvorlig, sier hun.

Knudsen opplyser at den aktuelle montøren er ansatt hos en av Telenors burmesiske lokale underleverandører, og at selskapet er klar over at Burma opererer med andre HMS-standarder enn Norge. Derfor utføres jevnlig varslede og ikke varslede kontroller for å avdekke brudd på forskriftene.

- Når forhold oppdages, rapporteres det til våre HMS-ansvarlige, som håndterer saken på byggeplassen og deretter tar forholdet opp med leverandør og relevant underleverandør, sier kommunikasjonssjefen.

Opplæring Knudsen sier Telenor, under hele engasjementet i Burma, har lagt vekt på å innføre sine HMS-standarder hos så vel leverandører som underleverandører. Det innebærer opplæring i alle ledd, også av den enkelte arbeider på byggeplassen. Likevel er det fremdeles en vei å gå.

- Vi har dessverre møtt samme utfordringer som Bistandsaktuelts journalist var vitne til, nettopp fordi det er manglende krav og lite utbredt kunnskap om denne typen sikkerhet i landet, sier kommunikasjonssjefen - som framholder at Telenor i økende grad lykkes i å innarbeide sine HMS-standarder.

Tidligere i år avdekket Telenor selv at barn ned i 12-årsalderen ble benyttet som arbeidskraft av underleverandører i Burma. I 2008 avslørte SVT-programmet «Uppdrag granskning» at 13-åringer utførte farlig arbeid med å bygge telemastdeler for Telenor i Bangladesh.

Reportasjen om telemastepisoden inngår i en større Burma-sakspakke i det siste nummeret av Bistandsaktuelt. Artiklene tar for seg de store utfordringene Telenor møter i det sørøstasiatiske landet.

Telenor har et uttalt mål om at satsingen i Burma skal bidra til økonomisk vekst i landet, der 70 prosent av befolkningen bor på landsbygda.