Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her klatrer flyktningene over piggtrådgjerdet for å komme seg inn i Europa

Kom seg inn i spansk enklave.

KOM SEG OVER: Anslagsvis 150 flyktninger kom seg over gjerdet som skiller Marokko og den spanske enklaven Melilla. Foto: AP / Jesus Blasco de Avellaneda / NTB scanpix
KOM SEG OVER: Anslagsvis 150 flyktninger kom seg over gjerdet som skiller Marokko og den spanske enklaven Melilla. Foto: AP / Jesus Blasco de Avellaneda / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 250 afrikanske flyktninger klarte mandag å bryte ned et stykke av de massive gjerdene som omringer den spanske enklaven Melilla i Marokko.

Rundt 150 personer klarte å komme seg inn i enklaven, og følgelig inn på EU-territorium, ifølge spanske myndigheter.

Episoden skjedde kort tid etter skandalen der spansk politi skjøt med gummikuler mot svømmende flyktninger som forsøkte å ta seg over til den andre spanske enklaven på Marokkos kyst, nemlig Ceuta.

I alt rundt 200 flyktninger forsøkte 6. februar å ta seg over de høye piggtrådbelagte sperringene på land, mens andre la på svøm for å forsøke å komme seg rundt sperringene i sjøen. Politiet avfyrte gummikuler mot dem som svømte i et forsøk på å jage dem tilbake. Minst 14 av flyktningene druknet.

SKADET: Flere av flyktningene skadet seg. Foto: EPA / NOELIA RAMOS / NTB scanpix
SKADET: Flere av flyktningene skadet seg. Foto: EPA / NOELIA RAMOS / NTB scanpix Vis mer

Spansk politi innrømmet at de skjøt mot flyktningene, men mente at ingen ble skadd. EU har bedt om en oppklaring i saken. EU-kommissær Cecilia Malmstöm har uttalt at hun er meget bekymret over at spansk politi skjøt med gummikuler mot de svømmende flyktningene.

De spanske enklavene som ligger på Marokkos kyst, utgjør EUs eneste landegrense mot Afrika, og mange flyktninger forsøker å ta seg over til enklavene. Det er imidlertid blitt svært vanskelig fordi spanske myndigheter har satt opp massive sperringer og dessuten har et strengt vakthold. Ved grensen til Melilla er det satt opp tre «lag» med ståltrådgjerder. Gjerdene er 6 meter høye, flere steder er de utstyrt med piggtråd.

De fleste av afrikanerne som forsøkte å ta seg over til Melilla mandag er trolig fra Kamerun.

(NTB)

KOM SEG INN: Flere av flyktningene var åpenbart glade for å befinne seg på europeisk grunn. Foto: EPA / NOELIA RAMOS / NTB scanpix
KOM SEG INN: Flere av flyktningene var åpenbart glade for å befinne seg på europeisk grunn. Foto: EPA / NOELIA RAMOS / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart