Her klatrer Sam (33) ned i vulkanen: - Det var som å se inn i djevelens hule

Så fryktet han at han ikke skulle komme opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mens de fleste av oss holder god avstand til aktive vulkaner, gjorde Sam Crossman (33) det motsatte da han for to uker siden klatret 400 meter ned mot lavasjøen i vulkanen Marum Crater på vulkanøya Ambrym i Vanuatu.

- Det er en veldig farlig, men utrolig opplevelse, sier Crossman til Dagbladet.

Han filmet ekspedisjonen, og delte videoen på Youtube, der den har blitt sett av over 2,7 millioner på litt over en uke. Se videoen øverst i saken!

Etter å ha drømt lenge om å gå ned i en vulkan, fikk Crossman i august muligheten til å være med Geoff Mackley, George Kourounis og Brad Ambrose til Ambrym.

90 grader rett ned Klippeveggen ned til vulkanen er, ifølge Crossman, på høyde med Empire State Building og 90 grader bratt. Dermed var rappelleringen ned en tøff oppgave.

- Vi brukte flere timer på å komme oss ned. Da jeg endelig stod på kanten nede i vulkanen var det to aspekter ved det jeg følte: Emosjonelt og fysisk. Emosjonelt var jeg helt overveldet, det føltes som om jeg var på en annen planet.

- Det oransje, knoklene etter fugler som har falt ned i vulkanen og dødd, og fossen av flytende stein foran meg var ekstremt. Det setter ting i perspektiv og får deg til å føle deg ganske liten.

Samtidig var utmattelsen etter den lange turen ned i vulkanen, i tillegg til varmen en fysisk utfordring.

- Det var vanskelig å puste på grunn av gassmasken jeg hadde på, og jeg trengte ikke stå på kanten foran 1000 grader varm lava mer enn noen sekunder før det føltes som om huden smeltet, sier han.

- Som å se inn i djevelens hule Crossman forteller at flere av kameralinsene og gopro-dekslene krympet seg av varmen, og at små lavasteiner brant hull i noen av draktene de hadde på seg.

- Det var ekstremt varmt. Det var som å se inn i djevelens hule.

- Var du redd?

- Jeg var aldri virkelig redd for lavaen. Det er en utforutsigbar naturkraft, som jeg jo var klar over var en risiko da jeg gikk ned.

- Men det var skremmende da jeg stod på kanten på toppen klar for å gå ned. Jeg så bare rett ned på et basseng på størrelse med to fotballbaner fylt med ild. Jeg fokuserte virkelig på hvert eneste steg jeg tok.

Satt fast i klippeveggen Crossman forteller imidlertid at teamet fikk seg en støkk da de skulle opp igjen fra vulkanen. Siden veggen var så bratt, var de avhengige av en maskin som hjalp til med å trekke dem opp.

- Det er umulig å komme seg ut bare ved hjelp av mannskraft. Men da jeg var halvveis oppe i veggen, røyk en av kablene. På det tidspunktet var vi ganske redde for at vi ikke skulle komme ut igjen, sier han.

Heldigvis greide de å få maskinen igang igjen, og kom seg alle helskinnet fra den farlige ekspedisjonen.

Vil inspirere andre Crossman, som til vanlig jobber som forretningsmann i Silicon Valley, innrømmer at familien ikke er store tilhengere av hans farlige eventyr.

- Jeg har gjort mye rart opp igjennom årene, men denne gang tenkte de nok at jeg hadde dratt det for langt. Da de fikk se hva jeg hadde gjort ble de både rasende og lettet på en gang.

Men 33-åringen har fått smaken på vulkan-ekspedisjoner. Gjennom Xola.com inviterer han nå andre eventyrlystne til å bli med på å klatre ned vulkanen, og planlegger en ny tur allerede innen årets slutt.

- Det er en fantastisk opplevelse som jeg håper vil inspirere andre som drømmer om det samme som meg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer