Her knivstikkes fulle menn for en mobiltelefon

Voldelige ransmenn tar alt fra nystekt pizza til kontanter. - Vi er overrasket, sier politimester Arnstein Gjengedal om ny, brutal ransbølge i Oslo.

MEST UTSATT: Et større område rundt Oslo S. og nedre Karl Johans gate er sammen med Grønland (særlig ved Vaterlandsparken) stedene der de aller fleste personranene skjer. Men de grønne punktene viser at det foregår i hele sentrum. (Basert på statistikken for 2008).  Grafikk: POLITIET
MEST UTSATT: Et større område rundt Oslo S. og nedre Karl Johans gate er sammen med Grønland (særlig ved Vaterlandsparken) stedene der de aller fleste personranene skjer. Men de grønne punktene viser at det foregår i hele sentrum. (Basert på statistikken for 2008). Grafikk: POLITIETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ledelsen i Oslo politidistrikt puster lettet ut etter at den nye særavtalen om arbeidstid er i havn, men vil trenge all mulig ekstrainnsats i sommer.

En stadig økning i personran og brutaliteten i dem skremmer politimesteren. Bare i juni ble det begått over hundre ran på gata i hovedstaden, og mange av dem var voldelige, viser ny statistikk fra oslopolitiet.

- Lavere terskel for vold
Er du en beruset mann i 30-årsalderen på vei hjem fra Oslo sentrum nattestid i helga, tilhører du den desidert største målgruppa for voldelige ransmann ute på gata i hovedstaden.

De fleste ranene skjer på offentlig sted, og kvartalene rundt Vaterlandsparken på Grønland, Karl Johans gate og Grünerløkka er de ubestridte mest utsatte områdene. Men personranene skjer over hele sentrum.

Og nå er faren større enn noensinne for at du blir knivstukket eller banket opp under ranet.

Antallet anmeldte grove ran av personer - det vil si ran der det har blitt utøvd alvorlig vold - økte med hele 67,5 prosent i første halvår i år målt mot samme periode i fjor.

- Dette begås av unge menn som har lav terskel for å bruke alvorlig vold for liten vinning, og terskelen synes stadig lavere, sier politimester Arnstein Gjengedal.

Ranere tok nattmat og utstoppet ugle
Ofrene er stort sett tilfeldig utvalgt og har små verdier på seg. Mobiltelefoner er den store gjengangeren, og ble stjålet under minst 467 ran i fjor.

Men ranerne tar det de får, om det er flere tusen kroner i kontanter - eller musikkinstrumenter, mat og... døde fugler:

«Som en kuriositet kan nevnes noen av de mer overraskende objektene som ofrene har blitt fraranet: Pengeinnsamlingsbøsse, kjelke, pose med kaviar, doruller, klarinetter, nystekt pizza og utstoppet ugle» heter det i politiets egen rapport.

Pågrep 55 ransmenn på Grønland
Totalt ble det anmeldt 594 tilfeller av ran og utpressing i hovedstaden fram til juli, en økning på 30,5 prosent.

Det til tross for at oslopolitiet de siste månedene har brukt betydelige ressurser for å få bukt med gateranene, og har pågrepet flere titalls gjerningspersoner.

- Etter en dårlig start på året med hele 120 ran både i januar og februar, lyktes en egen innsatsgruppe i Grønland krets etter systematisk jobbing å pågripe hele 55 ransmenn. Det hadde en umiddelbar effekt, men i juni hadde vi igjen en økning, og det overrasker oss, sier politimester Arnstein Gjengedal til Dagbladet.

Han tror det har kommet til nye ransmenn de siste par månedene, også fra utlandet, og lover en offensiv fra politiets side gjennom sommeren og høsten.

- Kan ikke være overalt
Gjerningsmennene er i all hovedsak unge menn, og et stort flertall har innvandrerbakgrunn. Av de 55 pågrepne i det intensive prosjektet på Grønland var bare fire etnisk norske, ifølge Gjengedal.

- Det eneste som nytter er å gjøre pågripelser og få domfellelser i sakene. Hvis de lykkes én gang, fortsetter de til de blir tatt, sier politimesteren.

En svært høy andel av ranene, rundt en fjerdel, skjer natt til lørdag og natt til søndag mellom midnatt og klokka 06, og ifølge fjorårets statistikk skjer rundt 40 prosent i løpet av helga.

- Vi vet jo når og hvor de fleste ranene skjer, og det skjer ikke personran der det er synlige, uniformerte patruljer. Men vi kan ikke være alle steder på en gang, sier Gjengedal til Dagbladet.

Oppmuntrende for osloborgerne og besøkende er det heller ikke at oppklaringsprosenten i politidistriktet generelt er fallende. I første halvår ble 19,3 prosent av rapporterte forbrytelser oppklart, mot 20,6 prosent på samme tid i fjor.

- FLERE PÅGRIPELSER MÅ TIL: Politimester Anstein Gjengedal (t.h.), her med justisminister Knut Storberget i det kriminalutsatte området ved Akerselva tidligere i år, er bekymret for ransutviklingen.
Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX
- FLERE PÅGRIPELSER MÅ TIL: Politimester Anstein Gjengedal (t.h.), her med justisminister Knut Storberget i det kriminalutsatte området ved Akerselva tidligere i år, er bekymret for ransutviklingen. Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer