Her knuser politiet narko- nettverk på Oslos østkant

60 sivilkledde politifolk slo til på over 30 adresser i morges.

PÅGREPET: Denne mannen bosatt på Vestli er en av flere som ble pågrepet i Oslo i dag morges. Foto: Endre Vellene
PÅGREPET: Denne mannen bosatt på Vestli er en av flere som ble pågrepet i Oslo i dag morges. Foto: Endre Vellene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sivilkledd politi slo i dag tidlig til mot en rekke adresser i Oslo, blant annet på Tøyen og Vestli. Aksjonen pågår fortsatt og rundt 60 politifolk deltar en storstilt pågripelsesaksjon i Oslo øst.

Pågripelsene av ca 15 personer er knyttet til arrestasjonene som ble gjort for to måneder siden, blant annet av flere personer i samme, norskpakistanske familie på Grønland som regnes som hovedmenn i et stort narkosalgsnettverk.

- Vi mener at vi nå har slått ut et helt miljø som har forsynt flere hundre personer daglig med cannabis, sier etterforskningsleder Jan Erik Bresil ved Grønland politistasjon, til Dagbladet.

Dagens aksjon dreier seg hovedsaklig om «løpeguttene» i nettverket - for å kunne ta knekken på hele kjeden fra leverandør til narkokjøper.

- Vi har gjort mange pågripelser i en koordinert aksjon i dag. Aksjonen er i hovedsak rettet mot faste selgere i narkotikanettverket og mot kjøpere som har drevet videresalg av mindre partier. Dette er basert både på informasjon vi hadde i forkant av forrige aksjon og nye opplysninger i den svært omfattende etterforskningen, sier Bresil.

Seks salgssteder Politiet mener selgerne har vært godt organisert, med både etablerte arbeidstider, fast territorium og «lønn». De aller fleste salgene er av hasj eller marihuana, men det skal også ha blitt avdekket salg av pulverstoffer.

- Narkosalget har skjedd hver eneste dag i mange timer. Vi kjenner til at selgere har hatt klokka 10 til 03 som arbeidstid. Selgere har fått betalt i både kontanter og stoff, sier Bresil.

Dette er stedene på østkanten i Oslo der politiet mener nettverkets selgere har operert:

Kampenparken
• Tøyenparken
• Idrettsanlegget på Jordal
• Tøyen t-banestasjon
• Ensjø t-banestasjon
• Helsfyr t-banestasjon

FØRT UT: Sivilkledd politi slo til mot flere adresser i en samordnet aksjon. Foto: Endre Vellene
FØRT UT: Sivilkledd politi slo til mot flere adresser i en samordnet aksjon. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Kjøperne som er avslørt er fra hele Oslo, men har også kommet utenbys fra. Politiet har til tider observert at det har vært kø av kunder ved «utsalgsstedene». Kjøperne har kommet gående, syklende eller kjørende i egen bil eller drosje. De er både menn og kvinner, fra tidlig i tenåra til godt oppe i pensjonistalder, sier etterforskningslederen.

- Vi mener at dette, før vi slo til, var Norges tredje største åpne rusmiljø. Det ble åpenlyst brukt narkotika i områdene, i tillegg til salgsaktiviteten, tilføyer han.

Så langt i etterforskningen har politiet sendt rundt 50 bekymringsmeldinger til barnevernet, etter å ha oppdaget mindreårige  narkokjøpere,  foreldre som har hatt med barna sine til narkolangeren og mindreårige utnyttet som selgere.

- Vi har sett kjøpere som har vært gravide, kjøpere med barnevogn og kjøpere med små barn i hendene. Vi har hatt fokus på å avverge i disse tilfellene og har prioritert høyt i hele etterforskningen å finne ut om det er flere barn som trenger hjelp, sier Bresil.

- Vil endre området i flere år Oslopolitiet jobber ennå med spaning og patruljering for å beholde kontrollen på de kjente salgsstedene.

- Dette er en målrettet innsats for å prøve å få til en varig endring flere år framover. Vi har avdekket et marked som var enda større enn vi trodde. Politiet driver nå omfattende oppfølging for at ikke andre aktører skal komme inn og overta dette markedet, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon, til Dagbladet.

Oslopolitiet mener en del av mennene som har blitt pågrepet i løpet av etterforskningen også kan ha stått for andre typer forbrytelser, blant annet personran, og at forrige storaksjon raskt gjorde Tøyen-området merkbart tryggere for befolkningen.

- Vi har faktisk opplevd en generell nedgang i kriminaliteten i dette området, utover den generelle nedgangen i andre deler av distriktet, sier Stølen.

Nesten alle siktede er norske statsborgere. Mange er kjent for politiet fra før.

PÅGREPET: Politiet slo til mot en adresse på Tøyen i 07.30-tida i dag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅGREPET: Politiet slo til mot en adresse på Tøyen i 07.30-tida i dag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Dette er personer som til sammen er dømt for mange hundre forbrytelser, både narkotika, ran, vold og vinningskriminalitet. Svært mange av selgerne er ungdommer som vi i politiet har jobbet med og forsøkt å hjelpe tidligere i forebyggende arbeid, men som har havnet inn i dette nettverket, sier Bresil.

Går etter pengene Totalt har nå omlag 50 personer blitt pågrepet i forbindelse med saken. Fem personer sitter varetektsfengslet. Dagbladet har tidligere skrevet at hovedmennene i hasjopprullingen har har vært regnet som et kriminelt «familieforetak» på Grønland i Oslo siden 1990-tallet.

I 2007 ble både faren i familien og fire av hans sønner dømt for å ha drevet med organisert hasjsalg for flere millioner gjennom en periode på fem år. 

- Flere av de siktede har familiær tilknytning, men vi ønsker ikke å si noe om enkeltpersonene i saken på dette stadiet, sier Bresil.

Hovedmennene vil trolig bli forsøkt holdt ansvarlig for narkokriminalitet flere år tilbake i tid. Granskere fra Skatt Øst bistår nå politiet blant annet med svært detaljerte forbruksanalyser for flere av mennnen.

Det var i formiddag uklart om noen av de pågrepne i dagens storaksjon vil bli framstilt for varetektsfengsling. Trolig blir de fleste løslatt etter avhør.

- Vi tar sikte på å avhøre alle i løpet av dagen, sier Bresil.

BESLAG: Politiet tok i dag blant annet beslag i såkalte svelgekuler, som trolig inneholder cannabis. Foto: Politiet
BESLAG: Politiet tok i dag blant annet beslag i såkalte svelgekuler, som trolig inneholder cannabis. Foto: Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer