Her knuses Støres drøm

SV trekker seg fra sonderingene med Ap og Sp. Avstanden ble for stor i oljepolitikken, etter det Dagbladet kjenner til. Nå går SV i opposisjon.

TREKKER SEG: Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre i alvorlige samtaler utenfor sonderingshotellet i Hurdal.Foto: Torstein Bøe / NTB
TREKKER SEG: Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre i alvorlige samtaler utenfor sonderingshotellet i Hurdal.Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDALSSJØEN (Dagbladet): Det blir ingen ny rødgrønn trepartiregjering: SV har i dag trukket seg fra sonderingene med Ap og Sp.

- Ikke godt nok for miljø og fordeling, konkluderer SV-leder Audun Lysbakken etter fem dagers samtale med Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

OPPOSISJON: Det blir ingen ny rødgrønn trepartiregjering: SV har i dag 29.9 trukket seg fra sonderingene med Ap og Sp. Vis mer

Beslutningen kommer bare noen få timer etter at Dagbladet kunne avsløre store uenigheter om oljepolitikken på kammerset.

Audun Lysbakken sier samtidig at det heller ikke blir noen samarbeidsavtale mellom SV og de to partiene som etter alt å dømme nå danner regjering - Ap og Sp.

Oljepolitikkken avgjorde

- Nå går SV i opposisjon, uten binding til den kommende Ap-ledede regjeringen. Vår lojalitet ligger hos de velgerne som har stemt på oss for en kraftfull politikk for klima og natur og for å få ned forskjellene, sier Lysbakken videre.

Dagbladet erfarer at det var oljepolitikken som ble tunget på vektskåla. Som Dagbladet skrev tidligere i dag, ble skuldrene stadig høyere inne på forhandlingsrommet da det ble klart at «klimaseieren» SV ble tilbudt ikke var god nok for Lysbakken.

- Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang. Siden valget har vi jobbet hardt for en regjering som reduserer forskjellene og tar kraftfulle grep mot klima- og naturkrisa.

- Hele tiden har vi vært klar på at det ville være den helhetlige politikken for rettferdig fordeling og helheten på klima og natur som ville avgjøre om SV går i regjering. Det er fordi vi ser at helheten på disse områdene ville blitt for svak at vi nå går i opposisjon og kjemper for disse sakene i Stortinget, fortsetter Lysbakken.

Skuffende

SV har vedtatt at en regjeringsavtale måtte tas ut til avstemning blant medlemmene. Lysbakken mener det som lå i bordet nå ikke var godt nok.

- Hvis vi hadde gått med på en regjeringplattform utfra det som er forslått nå ville vi skuffet mange som er opptatt av å redusere forskjellene og løse klimakrisen.

Med SVs exit går det mot en mindretallsregjering leder av Jonas Gahr Støre. Det betyr at han og Vedum må finne flertall for statsbudsjett sammen med opposisjonen.

- Vi har hele veien sagt at hvis det ikke blir en rødgrønn regjering kommer vi til å gjøre alt vi kan for at vi ikke får det jeg vil kalle en sentrumsregjering, som kjører slalåm i Stortinget. Det betyr at vår forventing er at den regjeringen som kommer vil bygge på det flertallet på Stortinget som vil ha en ny regjering, sier Lysbakken.

Vil koble saker på statsbudsjettet

Dagbladet skrev i helgen at Lysbakken vil ha innflytelse over bredden i norsk politikk, selv om de ikke havner i regjering. SV ønsker gjennomslag i saker utenfor statsbudsjettet for å hjelpe Støre og co. å få budsjettet gjennom.

- I det ligger det å selvfølgelig å koble ulike viktige politiske saker som vi er opptatt av, for eksempel saker vi ikke har vært i stand til å nå fram med i disse forhandlingene, svarer Lysbakken på spørsmål fra Dagbladet under pressekonferansen onsdag.

- Gjelder det rusreform, for eksempel?

- Jeg tror at hvis jeg skal begynne å lage en katalog av muligheter nå, så kan denne pressekonferansen utarte. Så jeg tror vi skal vente litt med det. Men i prinsippet er det sånn at veldig mange ulike poltiske saker kommer opp og kan tas opp i de forhandlingene. Og min forventning er at Jonas Gahr Støre som statsminister vil ønske så mye faste forhold som mulig i Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer