Her koker frosset væske

Trikset er vakuum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ja, du leste riktig.

Når væsken er i en tilstand hvor det er fast, flytende og i gassform og er i et bestemt trykk, kan det se ut som om væsken koker.

Se video øverst i saken!

Tilstanden kalles trippelpunkt. Og i videoen blir væsken utsatt for vakuum, slik at fasene opptrer i likevekt.

Vi er vant til at vann fryser ved null grader og koker på 100.

Men disse temperaturene avhenger av trykket, som her på havnivå er satt til én atmosfære. Endrer du trykket, endrer du også de ulike temperaturene hvor et stoff er flytende, fast eller en gass. 

Trippelpunktet er den temperaturen og det trykket hvor et stoff kan være i alle tre tilstander samtidig.

Det som skjer er at vannet er på 0,01 grader og blir utsatt for et bestemt trykk, 611,73 pascal.

Små justeringer av temperatur og trykk vil gjøre væsken til is, flytende eller gass og du merker at væsken oppfører seg merkelig.

I videoen ser du at isen oppstår, og forsvinner igjen. Så kommer det i tillegg damp. Til slutt ser du at væsken har blitt til is, og damp på samme tid, mens noe av væsken koker.

Det er studenter ved Universitetet i Manchester som gjennomfører forsøket.

 

TRIPPELPUNKT: Her ser du en illustrasjon over et fasediagram.
TRIPPELPUNKT: Her ser du en illustrasjon over et fasediagram. Vis mer