Her kolliderer han i elgen i 70 km/t

«Dæven han steike!»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vogntogsjåføren Alf Eirik Aspås kjører den samme ruta hver dag - mellom Tromsø og Tana bru - for Byrknes Auto.

Han er klar over den store elgfaren langs denne veistrekningen. Likevel gikk det galt torsdag kveld i forrige uke.

For i Tanadalen, rundt fire mil nord for Karasjok, bykset en elg over autovernet og ut i veien. Aspås rakk nesten ikke reagere før elgen smalt i vogntogpanseret.

Et videoklipp fra hendelsen viser hvordan han roper «dæven han steike!» idet han oppdager elgen og kollisjonen var et faktum.

Elgen på rundt 400 kilo døde momentant da vogntoget traff dyret i 70 kilometer i timen, skriver Nordlys.

- Hadde ikke sjans - Det eneste jeg rakk å tenke, var å holde bilen på veien. Jeg hadde ikke en sjanse til å unngå kollisjon, sier Aspås til avisa.

Til Dagbladet forteller Aspås at han er svært bevisst den store elgfaren i området langs kjøreruta.

- Men dette skjedde så fort og brått at jeg rakk nesten ikke reagere. Sånt er fælt både for dyret og bilen, sier han, og forteller at dette var første gang han kolliderte med elg.

- Det gikk omtrent tre sekunder fra jeg oppdaget elgen til jeg kolliderte med den. Det var en skremmende opplevelse, og det er skremmende å tenke på hvordan det kunne gått om jeg satt i en personbil.

- Voldsomt mye mer forsiktig Arbeidsgiveren Byrknes Auto har installert videokamera på alle sine vogntog, og nå velger de, sammen med Aspås, og gi ut videoen, i håp om at den kan få folk til å våkne opp langs veiene.

- Jeg håper videoen kan være et varsko til folk om hvor stort kjøretøyet vårt er, og at fotgjengere og personbiler skjønner at de må vise hensyn til oss, siden det er tyngre for oss å stoppe eller svinge unna.

- Samtidig håper jeg folk ser hvor raskt elgen er i stand til å bykse ut i veibanen.

Aspås forteller at han er blitt mer forsiktig etter kollisjonen.

- Især når jeg kjører personbil, da er jeg blitt voldsomt mye mer forsiktig. Jeg vet jo nå hvor fort det kan gå og hvor lite som skal til. Og elgen er diger, det så jeg virkelig når jeg stoppet og så den ligge der død.