<strong>MYE OPPMERKSOMHET:</strong> Her kommer bilen som angivelig transporterte Julian Assange til retten i London. Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga/Scanpix
MYE OPPMERKSOMHET: Her kommer bilen som angivelig transporterte Julian Assange til retten i London. Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga/Scanpix Vis mer

Her kommer Assange retten i London

Samtidig varsles det om demonstrasjon mot arrestasjonen utenfor rettsbygningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Westminster Magistrates' Court i London har avslått kausjon for Julian Assange og vil varetektsfengsles i en uke fram til neste rettsmøte 14. desember. Retten skal beslutte om Assange skal utleveres til Sverige mistenkt for voldtekt.

Assange ankom retten i 13.45-tida norsk tid.

- Skuffet - Vi er skuffet over det britiske rettssystemets bisarre avgjørelse, skriver Wikileaks på Twitter.

Han ble i morgentimene pågrepet av britisk politi, etter at han selv meldte seg på en politistasjon i London.

Blant kausjonistene var journalist John Pilger, filmskaper Ken Loach og Jemima Khan, en kjent britisk sosietetprofil som står bak mange veldedige innsamlingsaksjoner. De tre var klare til å betale hans kausjon, men dette ble altså avslått av domstolen.

- Samtykker ikke utlevering Aktor i saken leste opp utleveringsbegjærelsen fra svensk politi, der det sto at Assange skal ha presset opp bena til den ene av de to svenske kvinnene og hatt sex med henne uten kondom. Det til tross for at han skal ha blitt bedt om å bruke kondom, ifølge Sky News.

Wikileaks-grunnleggeren ble spurt av retten om han forsto at han kunne samtykke å bli utlevert til Sverige.

<strong>FØRT TIL RETTEN:</strong> Medieoppmerksomheten rundt pågripelsen av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er stor i London. Foto: AP Photo/ Stefan Rousseau/PA/Scanpix
FØRT TIL RETTEN: Medieoppmerksomheten rundt pågripelsen av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er stor i London. Foto: AP Photo/ Stefan Rousseau/PA/Scanpix Vis mer

- Jeg forstår det og jeg samtykker ikke, sa han.

Assange «skapte problemer for seg selv», ifølge dommeren, da han oppga en postboksadresse som sin adresse. Til slutt måtte han oppgi en adresse i Victoria i Australia.

- Ville tilstander Rundt 300 pressefolk sto utenfor rettslokalet i håp om å få med seg siste nytt i dette dramaet, forteller Dagbladets reporter på stedet.

Det er nesten umulig å komme seg fram for folk som skal til og fra rettssalene der inne. Politiet ber tilskuere og pressefolk om å vise å trekke vekk fra rettsbygningen.

- Det er helt ville tilstander her, sier en britisk journalist til Dagbladet.

Ifølge Channel 4 News har Assange søkt konsulær hjelp fra australske myndigheter, og ifølge Sky News var folk fra australske myndigheter tilstede i retten.

<strong>FORSVARER ASSANGE:</strong> Stjerneadvokat Mark Stephens. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Scanpix
FORSVARER ASSANGE: Stjerneadvokat Mark Stephens. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Scanpix Vis mer

Da retten startet kom nyheten om at Visa hadde stilt seg i rekken blant de som ikke ønsker å ha noe med Wikileaks å gjøre, melder nyhetsbyrået AP. Det betyr at de stopper alle betalinger som har blitt gjort til Wikileaks. Fra før har Mastercard, Paypal og en sveitsisk bank avsluttet sitt samarbeid med Wikileaks.

- Svertekampanje Klokka 10.30 i dag ble han pågrepet av britisk politi som følge av at svenske myndigheter har utstedt en arrestordre mot Assange på grunn av mistanke om seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige.

Assange har hele tida avvist anklagene og mener at han har blitt utsatt for en svertekampanje på grunn av lekkasjene av hemmeligholdte dokumenter fra blant annet USA.

Den kjente medieadvokaten Mark Stephens har lenge lovet et hard kamp mot utlevering, og reagerer sterkt på at svensk politi ikke har sagt at de ikke vet hvor han er eller hvordan de kan kontakte ham.

- Dette er en høyst uvanlig sak. Vi vet at 160 personer fra Pentagon, MI6, MI5 og andre følger ham og hans bevegelser. De vil vel så vidt jeg kan tenke meg vite nøyaktig hvor han er, har han tidligere uttalt til Dagbladet.

Stjerneadvokaten mener svenske myndigheter oppfører seg som om Wikileaks-sjefen er siktet for noe helt annet enn voldtekt.

<strong>VARSLER DEMO:</strong> Kort tid etter at det ble kjent at Wikileaks-sjef Julian Assange hadde blitt pågrepet av politiet 9.30 lokal tid inviterte støttespillerne hans til stille protest. Foto: Faksimile
VARSLER DEMO: Kort tid etter at det ble kjent at Wikileaks-sjef Julian Assange hadde blitt pågrepet av politiet 9.30 lokal tid inviterte støttespillerne hans til stille protest. Foto: Faksimile Vis mer

- Dette virker svært merkelig for en voldtektssak. Dette minner om en terrorsak, sier Stephens.

Advokaten har også uttalt at han tror saken er politisk motivert.

Stille protest Kort tid etter at det ble kjent at Assange hadde blitt pågrepet av politiet inviterte støttespillerne hans til stille protest utenfor rettsbygningen.

- Ta med munnkurv, kopier av Time Magazine-forsiden med han på og Julian Assange-masker, står det på nettsiden justiceforassange.com, med en lenke til et bilde av Assange i PDF-format.

Demonstrasjonen vil holdes klokka 14.30 norsk tid. Assange kom selv til rettslokalene i 13.45 norsk tid, og det er ventet at utleveringssaken starter klokka 15.

Man har også laget støttebannere til fordel for Wikileaks-sjefen, og informasjon om hvordan man kan støtte ham økonomisk.

Julian Assange

• Født Julian Paul Assange 3. juli 1971 i Townsville i Queensland, nord i Australia.
• Aktiv som hacker fra 1980-tallet.
• Har livnært seg som programmerer og utvikler av gratis programvare.
• I 2006 var han med å grunnlegge Wikileaks, der han er en av ni styremedlemmer, samt organisasjonens talsmann og sjefredaktør for nettsiden.
• Har fått internasjonal oppmerksomhet ved at Wikileaks har lagt ut tusenvis av hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter. Amerikanske myndigheter truer med å rettsforfølge Assange.
• Assange er mistenkt for voldtekt og seksuell trakassering i Sverige. Interpol har utstedt en internasjonal arrestordre mot ham. Tirsdag ble Assange pågrepet da han meldte seg for politiet i Storbritannia.
(Kilder: Wikipedia, NTB)
<strong>KAOS FORAN LOKALENE:</strong> Den store interessen for Julian Assange skaper kaos foran rettsbygningen i London. Foto: AP Photo/Gareth Fuller, PA/Scanpix
KAOS FORAN LOKALENE: Den store interessen for Julian Assange skaper kaos foran rettsbygningen i London. Foto: AP Photo/Gareth Fuller, PA/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer