Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kommer de tilbake

Først ble de sultestreikende afghanerne beordret bort av politiet. Nå er de fleste kommet tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blitzere klare til å aksjonere mot politiet

(Dagbladet.no): Politiaksjonen foran Domkirkeplassen i Oslo gikk rolig for seg i morgentimene i dag. Klokka 05 i morges, kom politiet mannsterke til området. De startet raskt å bære utmattede afghanere inn i to ventende leddbusser fra Oslo Sporveier. Mange av dem var så svake at de ikke er i stand til å gå selv.

De fleste av dem lå nede i bussen, men et par var i stand til å sitte oppreist. En gruppe blitzere forsøkte å stanse bussene, men ble fjernet av politiet.

Kom tilbake

Fem-seks av de sultestreikende aktivistene ble sendt til Legevakta for sjekk. De andre ble sluppet av ved en park i nærheten av politihuset på Grønland. Kort tid etter, kom de fleste av de sultestreikende afghanske aktivistene tilbake til Domkirkeplassen, ser Dagbladet.nos reportere på stedet.

- Det har ikke vært noen voldsepisoder, og aksjonen har gått greit, sier Snorre Haugen ved Oslo politidistrikt.

Han var foran Domkirkeplassen da de mange sultestreikende aktivistene kom tilbake til området i morges.

- Jeg håper de siste aksjonistene snart gir seg. Hvis de nyetablerer en teltleir, vil vi vurdere nye aksjoner, men inntil videre må de få lov til å være her litt, sier Haugen.

Her kommer de tilbake

Dette skjedde i morgentimene:

Klokka 05.45 kjørte bussene først til Legevakten hvor fem afghanere ble satt av, så kjørte de til Grønland politistasjon hvor de øvrige ble satt av i en park.

Deretter begynte politiet å rive ned teltene der de sultestreikende har tilbrakt de siste 20 dagene.

De sterkere Afghanerne har lenket seg fast sammen med blitzere og medlemmer av SOS Rasisme. De roper «Volden stopp, stopp deportasjonene! Ingen trygghet i Afghanistan!»

Etter bussene var kjørt, holdt Blitz-veteran Stein Lillevolden en appell hvor han bedyret at de skal fortsette å forsvare afghanerne og at kampen ikke er over ennå.

- Kampen fortsetter her, sultestreiken fortsetter her, i teltet hvor det begynte, roper han ut klokka 06.

Om lag 100 aktivister har vært samlet på plassen i hele natt for å støtte afghanerne under den ventede politiaksjonen.

Klokka 06.45 begynte politiet å rive det siste teltet, under protest fra aktivistene som har lenket seg sammen rundt det. Det var amper stemning på plassen, førte til lett håndgemeng mellom politiet og noen av de norske aktivistene.

Store politistyrker avventer foreløpig situasjonen.

 KOM TILBAKE: En times tid etter at de ble fraktet bort, vendte mange av de sultestreikende tilbake. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
KOM TILBAKE: En times tid etter at de ble fraktet bort, vendte mange av de sultestreikende tilbake. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Dette skjedde i natt

Demonstranter og sultestreikende satt sammen inne i leiren. En mann spilte gitar for seg selv. Nysgjerrige stakk hodet inn for å se hva som skjedde.

Noen demonstranter spiste nattmaten sin inne i leiren, mens Stein Lillevolden skjulte seg bak en bok på en benk utenfor.

Det hersket en rolig stemning frem til morgenkvisten. Da ble demonstrantene vekket av de sultestreikende med en kopp kaffe.De mest våkne av streikerne sto opp og lenkene ble tatt fram.

Kvart over fem kom politiet med to leddbusser på slep og aksjonen var i gang.

Dagbladet.no følger saken.

<B>NORSKE STØTTESPILLERE:</B> Blant andre Erling Folkvord deltok i lenkeaksjonen i dag tidlig.
<B>TØFFE TAK:</B> Det var i korte perioder svært amper stemning på domkirkeplassen, selv om ingen skulle arresteres.
BUSS TIL LEGEVAKTEN:</B> De utmattede afghanerne ble båret til to ventende busser. Flere gikk også ved egen maskin.
<B>FRAKTET TIL SYKEHUS:</B> En utmattet afghaner som deltok i sultestreiken ble i 08-tida kjørt bort i ambulanse. Han skal ha kollapset da politiet rev ned teltet som aksjonistene satt lenket rundt.
<B>HÅNDGEMENG</B>: Da politiet rev teltet til aksjonistene var det tilløp til slåsskamp mellom blitzere og politiet, og skjellsordene haglet.
<B>SLITNE</B>: Det siste døgnet har tæret ekstra på kreftene for de sultestreikende.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media