Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kommer den utviste afghaneren (27) tilbake til Norge for andre gang - nå er han siktet for om lag 70 lovbrudd

Politiet oppgitt over svak ID-kontroll ved norske ambassader i utlandet.

IKKE FØRSTE GANG: Afghaneren har blitt sendt ut av Norge to ganger, men har begge gangene dukket opp igjen etter kort tid. Foto: Politiet.
IKKE FØRSTE GANG: Afghaneren har blitt sendt ut av Norge to ganger, men har begge gangene dukket opp igjen etter kort tid. Foto: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 27 år gamle afghaneren har blitt tvangsutsendt til Kabul med politieskorte to ganger, men har kommet tilbake til Norge kort tid senere begge ganger.

Nå er han siktet for om lag 70 straffbare forhold i Norge. De fleste av dem gjelder bedragerier og ID-tyveri, skriver Fædrelandsvennen, som først omtalte saken.

I fjor skal han blant annet ha kommet med bombetrusler mot Gardermoen Lufthavn og Ullersmo fengsel.

- Han har både reist med nødpass som ikke er ekte, og i tillegg har han vært på norske ambassader og fått nødpass på falskt grunnlag, altså med falske ID-papirer, sier politifullmektig Stian Saga til Dagbladet.

Hoppet ut av vinduet Mannen kom til Norge første gang i 2005, da han var 16 år, og søkte asyl i Norge. Så ble han utvist fra Norge til Afghanistan, og  overlevert til afghansk politi fra politiet i Norge i 2013.

En gang etter det kom han tilbake til Norge, for i 2014 ble han pågrepet av norsk politi igjen, etter et tyveri på Torp lufthavn. I mai i 2015 - etter å ha sonet fengselsdom i Norge - ble han på ny satt på flyet til Afganistan sammen med norsk politi.

Heller ikke denne gangen ble oppholdet i Afghanistan langvarig. I  september ble han pågrepet av norsk politi igjen, etter et tyveri på Torp lufthavn.

Da klarte å unnslippe politiet ved å hoppe ut av et vindu i rettssalen da han ble framstilt for varetekt.

- Veldig alvorlig Så tror politiet han reiste fritt til andre land i Europa før han igjen tok seg til Norge to måneder senere.

Da ventet politiet på ham på Gardermoen, og pågrep ham.

Ifølge Saga i politiet er saken uvanlig - spesielt fordi norske myndigheter økte strafferammen for ulovlig innreise til Norge i 2014.

- Det er veldig spesielt, og politiet i Agder har ikke før hatt saker hvor en person som er transportert helt tilbake til Afghanistan kommer tilbake to ganger, sier Saga.

Politiet synes situasjonen er frustrerende.

- Vi synes det er veldig alvorlig at ID-sjekken til ambassadene ikke er gode nok.

- Det er neppe bare dette ene tilfellet?

- Det er helt sikkert store mørketall som politiet ikke vet om, sier Saga.

Ser alvorlig på saken Såvidt politiet i Agder vet, er mannen ikke etterlyst i andre europeiske land. 

De kriminelle forholdene forholdene mannen er siktet for nå har skjedd etter at mannen kom tilbake til Norge i 2014, men mannen skal ha begått en rekke svindeltilfeller før den tid også, skriver Fædrelandsvennen.

Utenriksdepartementet opplyser at de er kjent med og ser svært alvorlig på saken.

«Vi arbeider kontinuerlig for å styrke arbeidet med identitetskontroll på utenriksstasjonene blant annet gjennom opplæring av våre ansatte. Høsten 2015 ble det også ansatt fire regionale ID-eksperter i utenrikstjenesten som skal bidra til å øke kompetanse med kontroll av ID for personer som søker om pass og visum til Norge», skriver pressevakt Astrid Sehl i en epost til avisa.

Alvorlig I tillegg møtes asylpartnerne på Stortinget i dag for å prøve å bli enige om innstrammingstiltak i asylpolitikken, for å hindre at grunnløse asylsøkere kommer til Norge, og for å gjøre det enklere å sende ut folk som ikke har rett til opphold.

Ikke minst, har asylminister Sylvi Listhaug (Frp) foreslått flere tiltak som skal være med på å avsløre folk som lever under falsk identitet i Norge, blant annet fingeravtrykkslagring og ansiktsgjenkjenning.

Et internt UD-notat som VG har fått tilgang til, maler imidlertid et svart bilde av migrasjonen til Norge i årene som kommer, med en stor økning av asylsøkere som ikke har grunnlag for beskyttelse i Norge, og som norske myndigheter er nødt til å sende tilbake.

«De store ankomsttallene til Europa og Norge i 2015 inkluderer anslagsvis mellom 30 og 60 % som ikke har krav på beskyttelse eller gis opphold og følgelig dramatisk vekst i antall som skal returneres», skriver UD-toppene John Mikal Kvistad og Morten Aasland i brevet.

Forfatterne framholder at mange av de som vil komme, er enslige unge menn, som det ikke er enkelt å returnere til hjemlandene.  

«Norge og andre store asylsøkerland risikerer store tall på ikke-gjennomførte returer i årene som kommer. Dette vil tynge budsjettene, utgjøre en politisk og samfunnsmessig belastning og en vanskelig limbo-situasjon for et stort antall ikke-virksomme og ikke-integrerte unge menn.», skriver de i brevet.

FALSKT: Dette nødpasset fikk mannen utstedt fra den norske ambassaden i Madrid i Spania, etter å ha gitt dem feil ID-opplysninger. Foto: Politiet.
FALSKT: Dette nødpasset fikk mannen utstedt fra den norske ambassaden i Madrid i Spania, etter å ha gitt dem feil ID-opplysninger. Foto: Politiet. Vis mer