Her kommer dødstornadoen

Det begynner med lett blafring i et magasin - så utsletter kjempekreftene sykehuset, der seks mennesker mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kraftig tornado rammet 22. mai i fjor byen Joplin i Missouri. Tornadoen hadde skadegrad 5, som er det høyeste nivået på den amerikanske EF-skalaen.

Totalt ble 161 mennesker drept av tornadoen, som forøvrig ikke har noe navn. Tornadoen etterlot et lokalsamfunn der både sykehus og skoler var totalskadd. I tillegg til de menneskelige lidelsene er det anslått at tornadoen gjorde skade for over 15 milliarder norske kroner.

Obama: - Styrke og samhold På ettårsdagen for tornadoen besøkte president Barack Obama den lille byen med 50 000 innbyggere.

- Dere vil ikke bli husket for vanskelighetene dere møtte, men hvordan dere besvarte dem - med styrke og samhold, sa Obama da han snakket til en High School-avgangsklasse, som måtte gå det siste året på en provisorisk skole på grunn av ødeleggelsene.

I forbindelse med ettårsdagen for tornadoen er det frigitt bilder fra et overvåkningskamera på sykehuset St. John's Mercy Hospital. Totalt ble seks mennesker drept da tornadoen etterlot sykehuset i ruiner.

Video fra sykehuset I videoen fra overvåkningskamera, som er plassering på et venteværelse på sykehuset, ser man hvilke krefter tornadoen hadde. I starten av videoen, som du kan se øverst i denne saken, begynner plutselig bladene i et magasin å blafre, men plutselig kommer dødstornadoen med full styrke.

161 DØDE: TORNADO: En mann bærer en jente som ble reddet ut av hjemmet sitt etter at tornadoen rammet byen Joplin i Missouri i fjor. Foto: AP Photo/Mike Gullett/Scanpix
161 DØDE: TORNADO: En mann bærer en jente som ble reddet ut av hjemmet sitt etter at tornadoen rammet byen Joplin i Missouri i fjor. Foto: AP Photo/Mike Gullett/Scanpix Vis mer

I løpet av sekunder er venteværelse forandret til et inferno.

Et nytt sykehus er nå under oppføring, med blant annet støtte fra De arabiske emeratene.

TOTALSKADD: Sykehuset ble totalskadd under tornadoen. Denne statuen av Jesus vil bli med til det nye sykehuset når det åpner. Foto: AP Photo/Mercy Health/Scanpix
TOTALSKADD: Sykehuset ble totalskadd under tornadoen. Denne statuen av Jesus vil bli med til det nye sykehuset når det åpner. Foto: AP Photo/Mercy Health/Scanpix Vis mer