Her kommer gislene hjem

Etter to måneder i fangenskap kom de tre italienske gislene til Roma i dag. Det fikk aldri Fabrizio oppleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Umberto Cupertino, Maurizio Agliana og Salvatore Stefio ble møtt av ellevill jubel da de satte føttene på italiensk jord klokka 10 i formiddag.

Det første Salvatore gjorde var å kysse et italiensk flagg på Ciampino-flyplassen i Roma. Etter nærmere to måneder i gisseltakernes vold kunne han endelig omfavne sine nærmeste.

Umberto ble møtt av sin gråtende far, som knelte foran ham på bakken mens han knuget det italienske flagget i hånda.

Sekunder før hadde Umbertos ti år gamle niese kastet seg om halsen hans. Gledestårene rant på de frammøtte da Maurizio viste tommelen opp til fotografene, melder AP.

Alle tre er ifølge TV-stasjonen RAI i god form.

Drepte fjerdemann

Italienere ble tatt som gisler i utkanten av Bagdad den 12. april. De var opprinnelig en gruppe på fire som jobbet som sikkerhetsvakter for det amerikanske firmaet DPS. De fire forsvant i samme tidsrom som flere titall utenlandske statsborgere ble bortført i ei kidnappingsbølge i Irak.

Få dager seinere ble det sendt ut et videoopptak som beviste at italienerne var tatt til gisler. Kidnapperne krevde at Italia skulle trekke alle sine 2700 soldater ut av Irak, men Italias regjering svarte at den ikke ville gi etter for utpressing.

Gisseltakene, som kaller seg «De grønne brigader», svarte med kaldblodig drap. Gisselet Fabrizio Quattrocchi ble skutt og drept, og et videoopptak ble sendt til til arabiske tv-stasjoner.

Kidnapperne truet med å drepe de tre gjenværende gislene på samme måte. Drapet og truslene vekket sterke reaksjoner over hele Europa, spesielt i Italia. Landets myndigheter var likevel urokkelige.

- De har ødelagt et liv. De har ikke knekket våre verdier og våre bestrebelser på å oppnå fred, sa statsminister Berlusconi i en tv-uttalelse.

Demonstrasjoner

Deretter ble det stille fra kidnapperne i to uker, inntil en ny video rystet Italia. Der truet gisseltakerne med å drepe alle tre gislene dersom ikke det ble organisert massedemonstrasjoner i Italia i protest mot landets regjering.

Italienske myndigheter og politikere i alle leire avviste truslene som «et budskap fra en annen planet». I Italias byer strømmet likevel tusener ut i gatene.

- Vi er i hendene til det italienske folk. Jeg ber alle fedre og mødre om å gjøre sitt beste så disse guttene kan komme hjem. Vi trenger alles hjelp, sa Salvatore Stefios far til nyhetsbyrået Reuters.

Gislenes pårørende understreket likevel at de ikke demonstrerte for å få Berlusconi til å trekke styrkene ut av Irak.

I går var imidlertid marerittet over for Salvatore, Umberto og Maurizio. Sammen med den polske forretningsmannen Gerzy Kos, som ble kidnappet forrige uke, ble de befridd i en amerikansk-ledet aksjon.

Etterforskes

Etter hjemkomsten i Roma ble de tre tidligere gislene kjørt rett til sentrum av Roma. Der møtte de etterforskerne som jobber med drapet på kollegaen Quattrocchi.

Liket hans ble nylig sendt fra Irak til Italia.

MØTT AV PAPPA: Umberto Cupertino ser endelig igjen sin far, som kneler foran sønnen mens han holder et italiensk flagg i hånda.
ENDELIG HJEMME: Umberto blir møtt av sin ti år gamle niese på flyplassen i Roma.
Omfavnet: Maurizio Agliana opmfavner familien etter å ha kommet ned flytrappa.
I FANGENSKAP: Bildet er fra videoopptaket som den arabiske tv-stasjonen Al-Jazerra fikk fra kidnapperne dagen etter at de bortførte de fire italienerne.
KOM ALDRI HJEM I LIVE: Fabrizio Quattrocchi ble skutt og drept få dager etter at han og kollegene ble bortført.