Her kommer han fra audiens hos kong Harald

Fellowship-stiftelsens leder har Hitler, Mao og Lenin som organisatoriske forbilder. Flere norske forbindelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Slottets nettside med oversikt over alle offisielle plikter sto det fredag: «H.M. Kongen mottar Douglas E. Coe, Washington DC, i audiens.» Siden verken yrkestittel eller årsak til besøket står beskrevet, ringte Dagbladet Slottet for å spørre hvem Coe er.

- Det må jeg sjekke og ringe deg tilbake om, sier informasjonssjef Astrid Versto.

En halv time seinere:

- Han er et amerikansk kongressmedlem, opplyser Versto.

- Det stemmer ikke.

- Da må jeg ringe tilbake, sier Versto.

Doug Coe har aldri vært folkevalgt. 79-åringen er sjefen for Fellowship-stiftelsen, som siden starten i 1935 har hatt tett kontakt med fascister i USA, hjulpet nazister i Tyskland og pleid forholdet til en rekke diktatorer verden over.

«Jesus ba disiplene om å ha en visjon for verden. Lenin hadde det. Hitler hadde det. Vi har i USA i dag ingen visjon for de unge i dag.» Slik talte Fellowship-stiftelsens sjef, Doug Coe, på åttitallet. Sitatet er bare et av flere eksempler på hvordan en av de mektigste religiøse lederne i USA bruker historiens verste diktatorer som organisatoriske forbilder. Dagbladet var første avis som dokumenterte Doug Coes kontroversielle uttalelser i fjor høst. For to uker siden publiserte den amerikanske tv-stasjonen NBC utdrag fra de samme talene under overskriften: «Politiske koblinger til hemmelighetsfull religiøs gruppe.»

KJØRT VEKK: Fellowship-stiftelsens Doug Cole var fredag på audiens hos kongen på slottet. Han hadde blandt annet følge med KRFs Lars Rise som sørget for at Cole ble tatt ut bakveien på Grand da Dagbladet dukket opp. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KJØRT VEKK: Fellowship-stiftelsens Doug Cole var fredag på audiens hos kongen på slottet. Han hadde blandt annet følge med KRFs Lars Rise som sørget for at Cole ble tatt ut bakveien på Grand da Dagbladet dukket opp. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Norske forbindelser

Fellowship-stiftelsen er velkjent for en rekke politikere i Norge. Dagbladet avslørte i 2004 hvordan Kjell Magne Bondevik og en rekke KrF-topper var involvert i stiftelsen, blant annet Dagfinn Høybråten.

Fredag var det den tidligere stortingsrepresentanten Lars Rise (KrF) som kjørte Doug Coe til Slottet. Når Dagbladet presenterer seg for et par av de ukjente mennene, nekter de å si hvem de er. Rise, som til daglig er generalsekretær i Småbedriftsforbundet, vil heller ikke si noe om audiensen på Slottet, hvem de andre i følget er eller hva Coe gjør i Norge

Lederskap av Gud

For kong Harald er han langt fra ukjent.

Kongen tok imot ham i audiens også for ti år siden. Slottets kjennskap til Fellowship-stiftelsen går helt tilbake til 1946 da Doug Coes forgjenger, nordmannen Abraham Vereide, møtte kong Haakon.

- Hvorfor vil Norges statsoverhode gang på gang møte sjefen for dette religiøse brorskapet?

- Kongen får mange forespørsler om audiens og han sier ja til noen av dem, sier informasjonssjef Versto på Slottet.

MEKTIG: Douglas Coe regnes som en av USA og verdens mektigste religøse ledere. Her snakker han med et følge som han møtte i slottets lukkede bakgård i anledning audiensen hos kongen fredag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
MEKTIG: Douglas Coe regnes som en av USA og verdens mektigste religøse ledere. Her snakker han med et følge som han møtte i slottets lukkede bakgård i anledning audiensen hos kongen fredag. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Hvorfor vil kongen invitere nettopp Doug Coe?

- Vi har ikke invitert ham. Som jeg sa får vi mange forespørsler om å møte kongen. Doug Coe er av flere, sier Versto, som beklager feilinformasjonen om at Coe var medlem av Kongressen.

Offentlig handling

- Selvfølgelig er det kongen som inviterer til audiens selv om initiativet kan komme fra andre. I de fleste tilfellene gis vanlig audiens som en anerkjennelse for noe en har gjort eller fordi kongen ønsker å holde seg orientert, sier statsviter og monarkiekspert, Carl-Erik Grimstad, til Dagbladet.

- Hvis kongen ønsker å møte Coe privat, har han den samme anledningen som alle andre. Men når kongen gir audiens og publiserer navnet som en del av det offentlige programmet, må man kunne forvente at Slottet har en god begrunnelse for hvorfor. Jeg har aldri hørt om tilfeller der kongens dømmekraft om hvem han velger å gi audiens har blitt trukket i tvil, sier Grimstad.

Dagbladet prøvde i går forgjeves å få en kommentar fra Doug Coe.

Inspirert av Hitler, Mao og Lenin

Ifølge Coe var det fra Jesus at Hitler, Mao og Lenin fikk ideen om hvordan en elite av dedikerte menn kan forandre verden.

Her kommer han fra audiens hos kong Harald

Dagbladet fikk i oktober i fjor se en rekke taler som Doug Coe holdt på åttitallet. De viser Coes dype fascinasjon for hvordan Hitler, Mao og Lenin har endret verden. Seks ganger nevner han Hitler. Den tyske diktatoren sammen med Goebbels og Himmler har virkelig skjønt hvordan man bygger en organisasjon: «Disse ubetydelighetene fra ingensteds, fanger rett fra gata, med følelsesmessige problemer... de forpliktet seg til samhold og enighet og døde sammen. To år før de gikk inn i Polen, laget de en nøyaktig plan (...) for hvordan de skulle utrydde hele den polske befolkningen .(...) De drepte faktisk seks og en halv millioner polakker, disse tre menn, av deres beslutning alene.»

Doug Coe spør forsamlingen hva vi kan lære av det tyske eksemplet? Orden i samfunnet.

For å underbygge trekker han fram Den røde hær i Kina med unge menn som måtte kutte av hodet til sine egne foreldre. «For de måtte sette hærens mål foran hensynet til deres far, mor, søster, bror og deres eget liv. Det var en pakt, et løfte. Det var det Jesus sa.»

Lenins idé om kjernegrupper, cellestrukturen, tok han ifølge Coe rett fra Bibelen.

I SLOTTETS BAKGÅRD: Coe fikk tid til en lengre prat i bakgården på slottet med et følge som besto av flere ukjente menn. Disse nektet å si hvem de er.
IKKE KONGRESSMEDLEM: Slottets informasjonssjef Astrid Versto hevdet først av Coe var medlem av den amerikanske kongressen. Det stemmer ikke. Coe er sjefen for det kristne, Washington-baserte nettverket Fellowship-stiftelsen. - Kongen får mange forespørsler om audiens og sier ja til noen av dem, sier Versto til Dagbladet.