Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kommer Ikmet

Plutselig kom NOKAS-dømte Ikmet Kodzadziku (26) spaserende gjennom Stavanger lufthavn, Sola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOLA (Dagbladet): Ett eller annet har forandret seg i Norgeshistoriens største ranssak. I fjor ble de tiltalte fraktet til Stavanger fra sine respektive fengsler under maksimalt sikkerhetsregime. Nå i ettermiddag ankom svensk-makedonske Ikmet Kodzadziku Sola tilsynelatende som en hvilken som helst flypassasjer.

Oppmøtte pressefolk fikk et aldri så lite sjokk da den ransdømte 26-åringen plutselig kom spankulerende fra Gate 17 på Stavanger lufthavn. Kodzadziku gikk avslappet forbi bokbutikken og andre reisende, med en bag slengt over skulderen, og gjorde ingen tegn på å skjule seg.

Mannen som i mars ble dømt til 15 års fengsel for deltakelse i NOKAS-ranet, kom i følge med sivile polititjenestemenn. Ingen andre sikkerhetstiltak var å se.

I fjor på denne tida ble de tiltalte fraktet fra sine respektive fengsler på en helt annen måte. De fleste var påsatt både hånd- og fotjern, enkelte også skuddsikker vest og hjelm. Etter at flyet var tømt for vanlige passasjerer, ble de tatt ut av flyet på gamlemåten, med trapp ned på rullebanen. Derfra ble de tatt med inn i en pansret bil og fraktet direkte til Stavanger fengsel.

Da Ikmet Kodzadziku kom fra Ila landsfengsel klokka 13.30 i dag, gikk han rolig gjennom terminalbyggets andre etasje. Sammen med den sivilkledde politieskorten gikk spaserturen i retning flyplassens politikontor.

Streng sikkerhet

Forsvarsadvokatene kritiserte i fjor det de mente var et unødvendig strengt sikkerhetsopplegg rundt de tiltalte.

- Utenfor rettssalen på Forus er det hundrevis av bevæpnede politivakter. Rettssalen er en spesialbygget festning. I så fall er dette bare et bevis på politiets overdramatisering for media, publikum og dommere, sa Erling Havnås forsvarer John Chr. Elden, som mente rettslokalet var bedre sikret enn alle de fengslene de tiltalte har sittet i underveis - uten fotlenker.

NÅ: Ikmet Kodzadziku fikk gå uten hånd- eller fotjern gjennom terminalen på Sola flyplass. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
NÅ: Ikmet Kodzadziku fikk gå uten hånd- eller fotjern gjennom terminalen på Sola flyplass. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Politiet mente den omfattende sikkerheten var nødvendig, fordi de fryktet en masseflukt innenfra, eller en frigjøringsaksjon med bevæpnede menn fra utsiden.

- Vi har foretatt en grundig risikovurdering og har kommet fram til at det er nødvendig med fotlenker, sa politimester Olav Sønderland til Dagbladet ifjor.

Etter kritikk fra Europarådets torturkomitè, slapp de tiltalte å gå med fotlenker inne i rettssalen.

I 15.20-tiden i ettermiddag ankom også Lars-Erik Andersen og Johnny Thendrup flyplassen. De var begge ilagt de strengere sikkerhetstiltak enn Kodzadziku.

Ankesaken starter i Gulating lagmannsrett mandag.

image: Her kommer Ikmet
SLIK VAR DET I FJOR: Ikmet Kodzadziku ankom Sola iført håndjern i fjor.