<strong>REISER MED TOG:</strong> Her har Kim jung-uns tog stanset på jernbanestasjonen i Beijing tirsdag. Nord-Koreas president og hans følge har innledet et fire dager langt besøk i Kina, melder nordkoreanske medier. Kim hadde ikke vært på noen kjente utenlandsreiser som Nord-Koreas leder før i fjor. Da var han til gjengjeld i Beijing tre ganger, i tillegg til reiser til Sør-Korea og Singapore. Mark Schiefelbein, AP/NTB Scanpix.
REISER MED TOG: Her har Kim jung-uns tog stanset på jernbanestasjonen i Beijing tirsdag. Nord-Koreas president og hans følge har innledet et fire dager langt besøk i Kina, melder nordkoreanske medier. Kim hadde ikke vært på noen kjente utenlandsreiser som Nord-Koreas leder før i fjor. Da var han til gjengjeld i Beijing tre ganger, i tillegg til reiser til Sør-Korea og Singapore. Mark Schiefelbein, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Her kommer Kim i pansret tog på 35-årsdagen

I Beijing. - Kina har et Nord-Korea-kort foran Trump-møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har igjen reist til Beijing, samtidig som det pågår handelssamtaler mellom Kina og USA i den kinesiske hovedstaden.

Den nordkoreanske lederen og kona Ri Sol-ju ankom byen i et pansret tog tirsdag – som antas å være Kims 35-årsdag.

Også Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho, forsvarsminister No Kwang-chol og atomforhandler Kim Yong-chol er angivelig med på reisen.

Besøket skjer i forkant av et mulig nytt toppmøte mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump. Nord-Koreas atomvåpen vil etter alt å dømme bli et sentralt tema når Kim tirsdag ventes å møte Kinas president Xi Jinping.

<strong>FJERDE KINA-BESØK PÅ ETT ÅR:</strong> Her er Nord-Koreas leder Kim Jong og kona Ri Sol Ju ved avreise fra hovedstaden Pyongyang, på et bilde publisert av statlige medier mandag. Foto: KCNA/Korea News Service/AP/NTB Scanpix.
FJERDE KINA-BESØK PÅ ETT ÅR: Her er Nord-Koreas leder Kim Jong og kona Ri Sol Ju ved avreise fra hovedstaden Pyongyang, på et bilde publisert av statlige medier mandag. Foto: KCNA/Korea News Service/AP/NTB Scanpix. Vis mer

I tillegg pågår denne uka en ny runde handelssamtaler mellom USA og Kina i Beijing.

Atomvåpen

Tidspunktet for Kims togtur er neppe tilfeldig, påpeker analytikere. Både Kim og Kinas president Xi kan ha et ønske om å legge press på USA.

USA og Nord-Korea har forsøkt å bli enige om kjernefysisk nedrustning på Koreahalvøya etter toppmøtet mellom Kim og Trump i fjor. Men diskusjonene i kjølvannet av toppmøtet har gått trått.

- Kim er opptatt av å minne Trump-regjeringen på at han har andre diplomatiske og økonomiske muligheter enn dem Washington og Seoul kan tilby, sier Harry Kazianis ved den amerikanske tankesmia Center for the National Interest.

USAs regjering har varslet at et nytt toppmøte mellom Trump og Kim kan bli holdt i forholdsvis nær framtid.

En talsmann for Sør-Koreas president Moon Jae-in sa tirsdag at Kims besøkt i Kina forhåpentligvis blir et skritt i retning av et nytt toppmøte mellom han og Trump.

Forhandlingskort

Det er også mulig at Kina håper å bruke sin innflytelse på Nord-Korea som en forhandlingsbrikke i handelskonflikten med USA.

Ifølge Kazianis er tidspunktet for Kims Beijing-besøk optimalt sett fra Kinas perspektiv.

- Det viser tydelig at Beijing har et Nord-Korea-kort som kan spilles dersom det er ønskelig, sier han.

Kim skal etter planen være i Beijing fram til torsdag. De to dager lange handelssamtalene mellom USA og Kina avsluttes tirsdag, og formålet er å komme nærmere en løsning på handelskonflikten mellom landene.

Handelsbarrierer

Samme dag som handelssamtalene begynte, seilte et amerikansk marineskip i nærheten av omstridte øyer i Sør-Kina-havet hvor Kina har bygget militære anlegg. Kinas regjering reagerte på manøveren og oppfordret USA til å bidra til en god atmosfære rundt samtalene.

Trump ønsker å endre premissene for handelen mellom verdens to viktigste økonomiske stormakter.

Han har innført nye handelsbarrierer for å presse Kina, og partene har så langt innført nye tollsatser på varer til en verdi av flere hundre milliarder dollar.

Det antas at konflikten allerede har hatt betydelig innvirkning på landenes økonomi og bidratt til det kraftige fallet på verdens børser de siste månedene.

(NTB-AFP-AP).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer