KALKUNEN ER PÅ VEI: Romfergen Endeavour tar av, med godsaker i bagasjen. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix
KALKUNEN ER PÅ VEI: Romfergen Endeavour tar av, med godsaker i bagasjen. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

Her kommer kjøkkenpatruljen

«Rom-slig» interiørekvipasje på vei til et kjøkken veldig langt fra deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Romfergen Endeavour er på vei mot Den internasjonale romstasjonen (ISS), etter å ha blitt skutt opp fra Cape Canaveral i Florida. Planlagt ankomst er søndag, melder nyhetsbyrået AP.

Oppussing

Endeavour har syv mann om bord. Uten å kjenne legningen til noen av de hardbarkede romfarerne html,body { border: 0px; }minner unektelig ærendet de er ute i ikke så rent lite om det til en viss patrulje som herjet norske og amerikanske TV-skjermer noen år tilbake. Mannskapet skal «pusse opp» romstasjonen og sikre at både kjøkken og bad er i stand til å ta i mot flere fastboende enn i dag.

- Vi skal ta oppussing til et nytt nivå, erklærte kommandør Christopher Ferguson før take-off.

Med på lasset er blant annet et nytt kjøleskap, da kalde drikker ettersigende er mangelvare på romstasjonen. Stasjonen skal mønstre fem soverom, to bad og to kjøkken når oppussingen er unnagjort.

Dramatikk før oppskyting

APs reporter forteller om et spektakulært syn i det romfergen tok av. Kun en av fire oppskytninger foregår i mørket.

ALT I HENHOLD: Endeavour kom seg av gårde etter noe trøbbel før oppskytning. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix.
ALT I HENHOLD: Endeavour kom seg av gårde etter noe trøbbel før oppskytning. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix. Vis mer

Men oppskytningen forløp ikke uten dramatikk.

Ifølge Reuters oppdaget bakkemannskaper at en dør ikke gikk ordentlig igjen femten minutter før oppskyting. En kort periode var det usikkert hvorvidt inngangspartiet på fergen kunne ta skade av ferden. Undersøkelser måtte til for å slå fast at døren ikke kunne knekke i festet.

Kraftig kost

Kalkuner kan vanligvis ikke fly, men det spørs om det vakuumpakkede eksemplaret i bagasjen på Endeavour var i stand til å innse hvilken ferd det skulle ut på. Mannskapet på Den internasjonale romstasjonen har nemlig amerikansk tradisjonskost i vente; ved siden av kalkunen var det pakket både søtpoteter og maisstuing for å sikre en skikkelig thanksgiving-middag.

- Happy thanksgiving, var beskjeden oppskytningsansvarlig Mike Leinbach sendte med til mannskapet på Den internasjonale romstasjonen.


HAR KONTROLL: Kommandør Christopher Ferguson i NASA. Arkivfoto: Matt Stroshane/Getty Images/AFP/Scanpix
HAR KONTROLL: Kommandør Christopher Ferguson i NASA. Arkivfoto: Matt Stroshane/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Endeavour skal etter planen være i rommet i 15 dager.