Her kommer orkanene

Florida forbereder seg på det verste når Bonnie og Charley slår inn over land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morges sendte Det nasjonale orkansenteret (NHC) i Miami ut orkanvarsel for øybeltet Florida Keys helt sørøst i delstaten, samt for kystlinja i nordvest. De to tropiske stormsentrene Bonnie og storebror Charley er nemlig på full fart inn, og stormobservatører advarer mot styrtregn og vind godt over orkan styrke.

- Store deler av Florida vil merke kreftene i både Bonnie og Charley, sier direktør Max Mayfield i NHC til CNN.

8000 amerikanske soldater fra nasjonalgarden er nå satt i beredskap i Florida. Oljeplattformer i Golfen er evakuert, og turister advares på det sterkeste mot å reise til småøyer og andre utsatte steder i regionen.

Også andre land i Mexicogolfen er i katastrofeberedskap i påvente av uværet. På Cuba er 25 000 mennesker evakuert.

Kriseberedskap

Orkanene feier over Jamaica på veien mot Mexicogolfen. Folk på den karibiske øya vet hvilke krefter som bor i slike tropiske stormer og orkaner, og tok ingen sjanser i går. Folk hamstret mat, sykehusene innkalte ekstra personell, butikker lot være å åpne, og skoler holdt stengt.

- Alle systemer er på plass for å kunne møte alle eventualiteter, sa Nadine Newsome ved kontoret for krisehåndtering, til avisa The Jamaica Observer.

I øyeblikket følger innbyggere over hele Florida med på værvarsler og oppdateringer fra orkansenteret. Ifølge ekspertene avtok Bonnie noe i løpet av gårsdagen, men har nå tatt seg opp igjen, og antas å øke ytterligere de neste timene. Bonnie er på full fart inn mot Panhandle i Florida, og vil trolig feie over området i løpet av få timer. «Charley» har allerede vokst seg godt opp i orkan-kategorien, med vinder opp i 136 kilometer i timen. Charley herjer nå Cayman Islands. Dette stormsenteret er ventet inn over Florida Keys i løpet av de neste timene.

Foreløpig er det ikke meldt om tap av menneskeliv i kjølvannet av uværet.

«STOREBROR»: Stormen «Charley» er den kraftigste av de to værsystemene, med vinder opp i 136 kilometer i timen.
FORBEREDER SEG: På britiske Cayman Islands forsøker de 45 000 innbyggerne å demme opp for ødeleggelsene som pleier å følge i kjølvannet av tropiske stormer og orkaner.
JAMAICA: Folk på den karbiske øya tok ingen sjanser i går. Her tas reklameskilt ned i forkant av orkankastene.
BONNIE OG CHARLEY: De to stormsentrene fanget opp av satelittbilder idet de beveger seg inn i Mexicogolfen. Bonnie til venstre og Charley til høyre.