Her kommer selvmordsbomberen

Tre bilbomber eksploderte utenfor hoteller for utenlandske pressefolk i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pressefolk som bodde på hotellene Palestine og Sheraton søkte dekning i korridorene da området ble rystet av tre kraftige eksplosjoner ettermiddag.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble minst 20 mennesker drept i trippelangrepet. Reuters melder om minst 15 døde.

Palestine Hotel og Sheraton-hotellet ligger i nærheten av hverandre. Begge er kjent for å huse mange utenlandske gjester, hovedsaklig journalister.

Mouwafak al-Rubaei, som er sikkerhetsrådgiver for irakiske myndigheter, er ikke i tvil om at pressefolkene var mål for aksjonene.

- Slik vi ser det, var planen å ta kontroll over de to hotellene og ta utenlandske og arabiske journalister til gisler, sier han til AP.

Andre kilder tror selvmordsbomberne sprengte seg ved hotellene for å få maksimal oppmerksomhet fra utenlandske medier.

Selvmordsbombere 

Ifølge AP var det tre ekstremt kraftige bilbomber som eksploderte med bare minutters mellomrom i nærheten av de to hotellene. Den dødelige lasten ble fraktet til stedet av tre selvmordsbombere.

FILMET: En av selvmordsbomberne filmet idet han kjører en sementbil full av sprengstoff foran Palestine Hotel. Foto: Scanpix/APTN
FILMET: En av selvmordsbomberne filmet idet han kjører en sementbil full av sprengstoff foran Palestine Hotel. Foto: Scanpix/APTN Vis mer

Nyhetsstasjonen APTN klarte å feste den ene selvmordsbomberen til film idet han utløser den kraftige bomben som er skjult i en sementblander.

Sekunder seinere eksploderer bilbomba og lager et stort hull i den forsterkede betongmuren rundt bygningen. Det rapporteres om store materielle skader på rom og vinduer på hotellets sørside.

Neppe nordmenn rammet

Palestine Hotel ble et kjent navn i Vesten fordi mange journalister bodde der mens de dekket invasjonen av Irak. Hotellet brukes fortsatt av internasjonale pressefolk, men det er ikke meldt at noen av disse ble direkte rammet av eksplosjonene.

Ifølge TV 2-journalist Fredrik Græsvik, som bodde på hotellet inntil  i går, var det neppe noen norske journalister i området da selvmordsbomberne slo til.

- Såvidt jeg vet er det ingen andre norske journalister i Bagdad. Eventuelt kan det være noen frilansere, sier Græsvik til TV 2 Nettavisen.

Tidligere angrepet

Palestine-hotellet rager som et landemerke  i Bagdad, og er flere ganger tidligere blitt utsatt for angrep. Forrige gang var i oktober i fjor, da irakiske opprørsstyrker avfyrte granater mot hotellet.

Hotellet ble førstesidestoff i internasjonal presse etter at en amerikansk stridsvogn skjøt mot bygningen i mars 2003, kort tid etter invasjonen av Irak.

To europeiske Reuters-journalister ble drept, og  tre andre ble alvorlig såret.

Amerikanske militære hevdet de ikke visste at hotellet var bosted for internasjonale journalister, og at de kun hadde forsvart seg mot ild som kom fra hotellet.

HOTEL PALESTINE: Den 20 etasjer høye hotellet er kjent som bosted for internasjonale journalister i Bagdad. Rundt hotellet er det oppført forsterkede betongmurer for å skjerme bygningen mot granat- og bombeangrep.
FILMET: To kameraer fanget opp selvmordsbomberen i sementbilen.
RAMMET AV BOMBER: Tv-bilder fra stedet viste tjukk røyk som steg opp over området rundt Palestine Hotel etter de kraftige eksplosjonene.