Her kommer smitten fra

Norge ser et økende antall smittetilfeller fra utlandet. Her kommer smitten fra.

IMPORTSMITTE: FHIs ukesrapport viser økning i importsmitte. Det tar direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, alvorlig. Video: Andresen og Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et økende antall smittes i utlandet, hovedsakelig utenlandsfødte som er smittet i egne hjemland, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin siste ukesrapport.

De siste to ukene hadde 1326 av 2627 meldte tilfeller kjent smitteland. Av disse hadde 1016 blitt smittet i Norge og 310 hadde blitt smittet i utlandet. Andelen smittet utenlands har økt de siste to ukene; fra 22 prosent i uke 42 til 25 prosent i uke 43.

- Der vi har informasjon ser vi at andelen smittet i utlandet har økt fra 17 % i uke 41 til 25 % i uke 43. Alle de 310 som var registrert smittet i utlandet i uke 42-43, kom fra land som utløser karantene ved innreise, heter det i ukesrapporten.

  • FHI tar forbehold om at informasjonen om importsmitte er ufullstendig og tallene kan være høyere.
Bent Høie kommenterte coronastrategier etter pressekonferansen 21. Oktober. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

De mest vanlige smittelandene

De mest vanlige smittelandene de siste to ukene, var Polen, med 190 tilfeller, Romania, med 16 tilfeller, Russland, med sju tilfeller, og Sverige, med sju tilfeller, skriver FHI.

- I tillegg var 30 andre land indikert som smittested for 5 eller færre smittede. Av de 310 som var registrert smittet i utlandet i uke 42–43, hadde alle reist i land som krever karantene ved innreise til Norge («røde land»), heter det i ukesrapporten.

FHI peker på at utbrudd i bedrifter i stor grad ble oppdaget i sammenheng med funn av covid-19 hos arbeidere nylig ankommet fra nettopp utlandet.

I uke 43 er det 65 prosent (1088 av 1686) personer som foreløpig mangler informasjon om smitteland i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), som drives av FHI.

- Vi har ikke tilstrekkelig oversikt over importsmitte. Vi ser også en stigende trend i sykehusinnleggelser. 31 innleggelser i uke 43 er det høyeste siden i vår, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved FHI.

NYE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer

- Må fort få kontroll

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan FHI betegner dagens smittesituasjon hva gjelder importsmitte, svarer Stoltenberg:

- Det ser vi på som alvorlig. Vi har hatt en økning i løpet av de siste ukene, særlig gjennom oktober, og særlig gjennom for arbeidstakere som kommer fra Polen. Vi bør være oppmerksomme på reisende fra alle land, fordi nesten alle land i Europa nå er «røde» etter den europeiske definisjonen. Da er risikoen når folk kommer hit mye høyere. Nå skal alle som kommer i karantene, og det gjør det trygt. Men går de ikke i karantene som følge av unntak eller andre grunner, gjør det situasjonen utrygg.

Planen nå er å unngå en ny bølge, få kontroll på smittespredningen gjennom tiltakene som er innført, samt smittesporing, testing og målrettede tiltak der smitten skjer.

- Vi må så fort som mulig få kontroll på økningen som nå skjer, sier Stoltenberg.

Når det gjelder alvorlig sykdom, er det fortsatt få tilfeller i Norge, men siden sommeren har det vært en svakt stigende trend i antall nye pasienter som er innlagt i sykehus.

FHI skriver at dette er med på å underbygge at smittespredningen har økt generelt i befolkningen de siste ukene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer