SNØ: Det er ventet opp mot en halvmeter med snø på Østlandet i helga. Det betyr at det kan bli skiføre på hele 150 steder, store som små, på Østlandet. Foto: NTB Scanpix
SNØ: Det er ventet opp mot en halvmeter med snø på Østlandet i helga. Det betyr at det kan bli skiføre på hele 150 steder, store som små, på Østlandet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vinter i vente

Her kommer snøen - og den blir liggende

Enkelte steder på Østlandet kan det komme så mye som en halvmeter snø i helga. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1.november var tillatte dato for å legge om til piggdekk - for de som ikke greier seg med piggfrie vinterdekk.

Det var ikke en dag for tidlig.

Et lavtrykk som passerer østover i Nordsjøen fredag og kommer inn over Danmark lørdag, sørger nemlig for store mengder snø på Sørlandet og Østlandet på slutten av uka.

- Det blir rett og slett skikkelig vinter, og det er det en del som nok er glade for, samtidig som noen sikkert er mindre fornøyde siden det kan bli en del trafikale problemer på grunn av det, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk Institutt.

Nedbøren starter allerede natt til fredag på Sørlandet, og når Østlandet fredag morgen.

På Østlandet og indre strøk av Sørlandet kommer den som snø.

- Det er relativt tidlig. Noen år drøyer det ganske lenge før det kommer snø på Sør- og Østlandet, sier Walløe.

Kan bli en halvmeter

Og det er ikke småtterier som ventes. Noen steder på Sør og Østlandet kan det komme ganske store mengder snø. Områdene øst i Buskerud, Telemark og øst-nordøstover mot Oslofjorden ser ut til å få aller mest, med opptil en halvmeter snø i indre strøk fra fredag til søndag, skal man tro StormGeo-meteorolog Beathe Tveita.

Det ventes snø også i Oslo fra fredag. Både på Sørlandet og Østlandet ser nedbøren ut til å stoppe opp søndag, mens den gir seg allerede lørdag på Vestlandet.

- I Oslo ser det ut til å komme mellom 15-30 cm, sier Tveita.

Noen steder på Sør- og Østlandet kan nedbøren komme som regn eller sludd i stedet for snø, men det gjelder bare kyststrøkene. Meteorologisk Institutt mener snøgrensa vil ligge rundt 200-300 meter på Sørlandet - noe som er relativt lavt. På Østlandet vil den ligge på rundt 0 meter, sier meteorologen.

Det betyr at det kommer regn i Kristiansand og Arendal, mens det vil snø i Oslo.

- I Sørlandet vil nok kystbyene få mest regn eller sludd, mens i kystbyene på Østlandet vil det nok være hvit nedbør, som sludd eller snø, sier Alsvik Walløe.

Blir liggende

Gladnyheten for skifantaster og akeglade barn, er at snøen ser ut til å bli liggende utover i neste uke.

- Det blir ganske kaldt etter helga, så snøen vil nok bli liggende neste uke der den kommer i helga, for vi får en kald værtype over hele landet neste uke, sier meteorologen.

Det er stort sett fylkene Aust-Agder, Buskerud, Telemark, Akershus, Oslo, Østfold og Vestfold og sør i Hedmark og Oppland som vil få nedbørsmengder av betydning i helga. Nord i Hedmark i Oppland, hvor det allerede har kommet snø i høydene, vil det komme lite.

Det samme gjelder trolig Vestlandet.

- Nord-Norge og Midt-Norge får tørt vær og ikke noen nedbør av betydning. På kysten av Finnmark kan det av og til komme en snøbyge eller to, særlig i Østfinnmark. Det er den eneste plassen i Nord-Norge hvor det ser ut til å komme nedbør av betydning, sier Walløe.

- Sjekk veivarselet

Han påpeker at det fort kan bli trafikale problemer enkelte steder som følge av snøen. Statens Vegvesen oppfordrer folk til å sjekke værvarselet før helgeturen.

- Vi anbefaler bilister og andre reisende å sjekke veivarselet før helgeturen. Det er meldt en del snø fra fredag, sier trafikkoperatør i Statens Vegvesen Jeanette Andresen til Dagbladet.

Veivarselet for fjellovergangene i Sør-Norge oppdateres tre ganger i døgnet, kontinuerlig gjennom vintersesongen. Der får du informasjon om temperatur, vind og føreforhold.

Det er per nå ikke planlagt store brøyteoperasjoner i Oslo-området, men avdelingsleder Erik Helland i Vaktmesterkompaniet sier at de er hundre prosent sikre på at de må ut å gjøre veiene fri for snø i løpet av helga.

- Det forundrer oss ikke om det kommer 20-30 centimeter snø i Oslo, sier Helland til Dagbladet.

- Nå ligger temperaturen på rundt null i de lavere strøk, så vi regner med det kommer mest i høyden. Da skal vi ut å brøyte i Holmenkollen. Vi er omtrent hundre prosent sikre på at vi skal inn over ring 3, men vi ser ikke bort fra at vi må ned i de lavere strøk også, sier han.

Her blir det skiføre

Har du planer om å børste støv av skiene dine? Da kan du gjøre det i helga.

Flere steder i landet vil løyper bli preparert etter hvert som snøen daler ned.

- På høytliggende strøk, og på de mest kjente reisemålene, som Sjusjøen og Beitostølen, kan du dra allerede i dag. Der har snøen ligget en liten stund allerede, men kommer det mer vil det bli laget løyper flere steder, sier Anders Bjørnsgaard i Skisporet.no.

Skisporet følger med hvor i landet brøytemannskapene, både i små og store tettsteder av landet, har laget skiløyper det siste døgnet.

Skal vi tro værvarslet vil det bli mest snø på Østlandet, og da blir det også skiføre.

Skiløyper 150 steder

Allerede nå er det preparert løyper i Finnemarka utenfor Drammen, på Geilo, Sjusjøen, Nordseter, Auggedalen og Skeikampen. Også på Tynset og Sognedal i Sør-Trøndelag.

I Lierne, på Kvelifjellet, i Nord-Trøndelag laget de løyper i går morges.

Skisporet-sjefen sier at både Gol og Beitostølen mest sannsynlig vil få snø i helga, siden stedene ligger i høyt over havet.

- Dersom det kommer nok snø, vil godt over 150 steder, små som store, på Østlandet få preparerte løyper i helga, sier Bjørnsgaard.