Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kommer vennenes Fornebu-drøm

De er blant Norges mektigste menn, de er gode personlige venner og de har lenge vært ute etter Fornebus attraktive tomter. Jens P. Heyerdahl, Stein Erik «Rimi»-Hagen og Åge Korsvold legger nå all sin tyngde inn kampen om IT-fyrtårnet på Fornebu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To-tre milliarder kroner anslår Orklas administrerende direktør Halvor Stenstadvold at prislappen på Fornebu ender på. Av dette vil Jens P. Heyerdahls Orkla, «Rimi»-Hagens Hakon-Gruppen og Åge Korsvolds Storebrand skyte inn et betydelig beløp for å realisere visjonen om et IT-senter av nasjonal betydning på Fornebu.

Bånd

De tre mektige menn som nå har satset på å ta kampen opp med Fred Olsen har sterke bånd seg imellom. De er alle personlige venner og selskapene deres har store eierandeler i hverandres selskaper. Heyerdahl og Korsvolds forhold går mer enn 20 år tilbake, og betegnes av mange som svært komplisert. De er nære venner og nærmeste naboer på Frogner i Oslo og familiene deres har også vært venner i en årrekke. Etter å ha vært Heyerdahls rådgiver i lang tid ønsket Korsvold åpenbart å tone ned tilknytningen til Heyerdahl da han entret konsernsjefstolen i Storebrand. Heyerdahl skal ha vært forbanna da Korsvold ga ordre om at Storebrand skulle selge seg ned i Orkla, men skal ha vært nær fortvilelse da Korsvold ikke hadde informert ham om planene om å slå sammen Storebrand og Kreditkassen til Christiania. Onde tunger vil ha det til at det var derfor Heyerdahl kjempet så iherdig for å stanse fusjonen.

Korsvold, som regnes som en av de beste strategikere i norsk næringsliv, har i mange år vært Hagens finansielle og strategiske rådgiver, men har også selv dratt god nytte av Hagens personlige milliardmuskler. Etter at Christiania gikk i vasken kjøpte Hagen Storebrand-aksjer for rundt 1,5 milliarder kroner, noe Korsvold skal vite å sette pris på.

Også Hagen og Heyerdahl har nære bånd. Da Hagen ble portrettert av Dagbladet for et og et halvt år siden ble han spurt om hvem han beundret: Jens Heyerdahl i Orkla, svarte Hagen da, og la til: Han er en kjær venn.

Det ble også demonstrert da Hagen i fjor høst holdt celeber frokost for Israels tidligere statsminister Shimon Peres. Gjennom sin venn Terje Rød-Larsen sørget Jens P. Heyerdahl for at hans nære venninne Tove Kvammen Midelfart ble utnevnt til leder av et fredsnettverk for Peres.

Hagens initiativ

Etter det Dagbladet får vite er det Stein Erik Hagen som har tatt initiativet til venne-satsingen, som tar sikte på å danke ut Fred. Olsen. Heyerdahl og Hagen har siden tidlig i fjor høst vært ute etter tomtene på Fornebu. Først ved å fremme et milliardbud på Oslo kommunes tomter på Fornebu, deretter som deltakere i et selskap som ville bevare Fornebu som nærflyplass så sent som i januar i år.

-Det er riktig at vi har vurdert Fornebu på forskjellige måter fram og tilbake, sier Halvor Stenstadvold i Orkla, som skal lede interrimstyret Nettverk Fornebu AS, hvor de tre konsernsjefene også skal sitte.

-Er det egentlig landets mest attraktive eiendommer dere er ute etter?

-Det er ikke slik det er blitt. Når vi nå satser på dette er det fordi vi tror vi kan realisere visjonen regjeringen har pekt ut.

-Er det heldig at tre så nære venner satser så stort sammen?

-At toppsjefene engasjerer seg er et uttrykk for at selskapene satser på dette. Det er riktig at Korsvold og Heyerdahl er gode venner, men det har ikke hindret dem i å ta standpunkter den annen part har villet hindre dem i. For oss er dette en naturlig prosess, sier Stenstadvold.

Med seg på laget har Nettverk Fornebu også tatt med seg Erik Bøhler, som inntil nylig var konsernsjef i det Hagen-kontrollerte Steen & Strøm. Bøhlers nyetablerte selskap Scandinavian Development har fått det byggetekniske oppdraget.

TUNG SATSNING: Ti minutter før fristens utløp leverte Kjell Haune i Scandinavian Development det, i dobbelt forstand, tunge anbudet fra Orkla, ICA/Hakon-Gruppen og Storebrand.