<strong> VIND SJELDEN MANGELVARE:</strong>  87 meter høye vindmøller med vingespenn på 117 får strategisk plassering på Geitfjellet - her sett fra Krokstadøra. Foto: Statkraft.
VIND SJELDEN MANGELVARE: 87 meter høye vindmøller med vingespenn på 117 får strategisk plassering på Geitfjellet - her sett fra Krokstadøra. Foto: Statkraft. Vis mer

Her kommer vindmøller med 117 meter vingespenn

Europas største landbaserte vindkraftanlegg skal stå ferdig etter 11 milliarder og fire år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power DA går sammen om å bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge.

Om lag 11 milliarder kroner skal investeres i seks vindparker på til sammen 1.000 megawatt (MW).

Det er nok til å gi lys og varme til 170 000 husstander årlig.

Vindparkene bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord, i et kystnært område med noen av de beste forholdene for vindkraftproduksjon i hele Europa.

Konsesjonen til utbyggingen ble gitt i august 2013, men ble skrinlagt sist sommer grunnet manglende lønnsomhet. Det har også vært skepsis av hensyn til fugleliv og naturinngrep.

 Kraftselskapene og Statnett kunngjorde seinere en ny utredning av prosjektet basert på nye forutsetninger, blant annet adgang til å bygge en større andel av prosjektet nord for Trondheimsfjorden, der vindressursen er større og gir forbedret lønnsomhet.

- En viktig dag
- Dette er en viktig dag for Statkraft og for Norge. Sammen med våre partnere har vi investert i det største prosjektet innen fornybar energi i Norge på mange år. Med dette prosjektet blir Statkraft en av de ledende aktørene innen vindkraft på land, sier Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft.

Fosen Vind-utbyggingen inkluderer vindparkene Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet på nordsiden av Trondheimsfjorden (ca. 750 MW), samt vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden (ca. 250 MW).

- Et løft for fornybar energi
- Det er gledelig at det nå blir en stor vindkraftutbygging i Trøndelag. Dette er et av de største industriprosjektene i Fastlands-Norge og gir arbeidsplasser. Det vil være et løft for satsingen på ny fornybar energi i Norge. Og det viser at rammebetingelsene i Norge er gode og fører til konkrete investeringer, sier statsminister Erna Solberg (H).

1.000 MW er mer enn den samlede norske vindkraftkapasiteten i dag. Når vindparkene står ferdige i 2020 vil de produsere 3,4 TWh fornybar energi i året.

<strong> 278 TURBINER:</strong>  Nøkkeltall fra gigantprosjektet i Midt-Norge. Illustrasjon: Statkraft.
278 TURBINER: Nøkkeltall fra gigantprosjektet i Midt-Norge. Illustrasjon: Statkraft. Vis mer

Det er nok til å gi lys og varme til 170 000 husstander årlig.

Grønt skifte
I den endelige avtalen mellom aktørene fremkommer det at Statkraft vil ha en eierandel på 52,1 prosent, Trønderenergi en eierandel på 7,9 prosent og konsortiet ledet av Credit Suisse en eierandel på 40 prosent.

- Det er gode nyheter at Statkraft og deres partnere har besluttet å investere i vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord-området. Dette er et av de største industriprosjektene i Fastlands-Norge. Beslutningen bidrar til økt produksjon av fornybar energi og gir grunnlag for klimavennlig næringsutvikling og arbeidsplasser, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Anleggsarbeidene starter i andre kvartal i år.

De første vindmøllene vil bli levert og montert i 2018.

Prosjektet omfatter 278 vindturbiner.

De Grønne: - Dilemma
Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Naturvernforbundet er glade for mer fornybar energi, men svært kritiske til at vindkraftutbyggingen i Midt-Norge skal «ødelegge urørt natur».

- Denne saken er et kjempedilemma for natur- og miljøvernere. Det er bra at det bygges mer fornybar energi, men vi trenger en energipolitikk som løser klimautfordringene uten å ødelegge urørte naturområder, sier talsperson for Miljøpartiet De Grønne (MDG) Rasmus Hansson til NTB.

- Dette må være siste gang fornybarutbygging i Norge skjer i urørt natur. Fosen-utbyggingen blir et digert naturinngrep. Det er en feil å tro at vi skal redde klimaet ved å ødelegge resten av den urørte naturen, mener Hansson.

71 000 fotballbaner
Han får støtte fra Steinar Nygaard, leder i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag.

- Store mengder verdifull natur som i dag er uten inngrep, vil nå gå tapt. Det dreier seg om halvparten av den urørte kystnaturen som er igjen i Sør-Trøndelag. Verna vassdrag og trua fuglearter vil bli berørt. Det samme gjelder et viktig sørsamisk reindriftsområde, sier Nygaard.

<strong> EUROPAS STØRSTE:</strong>  Her skal vindkraftparken stå ferdig i 2020. Kart: Statkraft.
EUROPAS STØRSTE: Her skal vindkraftparken stå ferdig i 2020. Kart: Statkraft. Vis mer

Ifølge Naturvernforbundet vil vindkraftutbyggingen føre til enorme skader på naturen i området og tap av naturverdier.

Blant annet skal det totale naturarealet som gjøres om til industriområde, utgjøre mer enn 71 000 fotballbaner.

Hubro, havørn og mange truede fuglearter vill også bli berørt av vindkraftplanene, mener Naturvernforbundet.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer