Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kommer vulkanen

Denne videoen viser utbruddet i vulkanen Eyjafjallajökulls krater - utbruddet som lammet Europa i dagevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Denne utrolige videoen er tatt av National Geographic Channel (NGC) da vulkanen på den sørøstre siden av Island eksploderte 14. april.
Hittil har vulkanutbruddet ført til at en isbre er smeltet, oversvømmelser, stans av all flytrafikk i nesten hele Europa og stor frykt for at den virkelig store vulkanen, Ketla, kan eksplodere i et vesentlig større inferno.

Tett på

National Geographic har gitt tillatelse til at Dagbladet kan bruke videoen, og selv har TV-kanalen planlagt å sende et stort program om vulkanutbruddet i begynnelsen av mai.

— Vi filmet en dokumentar om vulkanen allerede før det første utbruddet. Vi er dermed de eneste som har vært tett på dramaet fra begynnelsen, sier ansvarlig produsent Allan Butler i National Geographic til Dagbladet.

Teamet lå tett på vulkanforskere og myndigheter for å få tilgang til å gjøre de eksklusive opptakene.

— Vi fikk mulighet til å filme redningsoperasjoner, forskningsprosjekter og kystvaktaksjoner, sier en stolt, men sliten Butler. Han sier teamet var i fare. Ikke en, men flere ganger. Teamet kom seg ut med livet i behold - og lykkes i å sikre begivenhetene for ettertiden.

— Vi ble fanget i en svært dramatisk og farlig flom mens vi filmet. Og vi fikk hele seansen på bånd, sier Butler.

Store konsekvenser

Vulkanutbruddet ved isbreen Eyjafjallajökull på Island er det andre i området på under en måned. Alle veier inn til området rundt 120 kilometer øst for hovedstaden Reykjavik ble stengt etter at smeltevann fra isen skapte akutt flomfare. Mellom 700 og 800 mennesker ble evakuert fra sine hjem ganske umiddelbart etter utbruddet.

Askeskyen stanset nesten all flytrafikk. De økonomiske tapene for flyselskapene har vært enorm. Krateret er en kilometer langt. Forskere frykter at dette «lille» vulkanutbruddet kan utløse et større og mer alvorlig vulkanutbrudd fra Katla, kjent for å være sagaøyas farligste vulkan. Katla ligger like øst for Eyjafjallajökull og har vist tegn til uro den siste tida.

Større utbrudd

— Basert på tidligere vulkanutbrudd og historiske hendelser ved Katla er det stor sannsynlighet for at det vil komme et utbrudd, sier geofysiker Pall Einarsson ved Universitetet på Island til Dagbladet.

Katlas vulkankrater har en diameter på 10 kilometer og har et utbrudd med rundt 40 og 80 års mellomrom. Det siste utbruddet var i 1918, bortsett fra et mindre utbrudd i 1955

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!