Her kommer vulkantåka som lammer norsk flytrafikk

Norske liv kan gå tapt etter vulkanutbruddet.

VELTER INN OVER NORGE: Dette bildet er tatt i 7000 fots høyde, og viser vulkantåka over fjell og skylag. Foto: Jon Gustafsson/Helicopter Service Of Iceland
VELTER INN OVER NORGE: Dette bildet er tatt i 7000 fots høyde, og viser vulkantåka over fjell og skylag. Foto: Jon Gustafsson/Helicopter Service Of Iceland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Avinor utvidet i går kveld stengningen av luftrommet i Norge til Finnmark, Vestlandet og deler av Østlandet, og i Sverige ble luftrommet nord for Luleå stengt. Torsdag blir trolig hele Norge stengt for flytrafikk. Fra Reykjavik meldes det samtidig at man må regne med at luftrommet over Finland, det nordvestlige Russland samt deler av Storbritannia og Danmark kan stenges i dag.- Etter at lufttrafikken i Nord-Norge ble stengt har vi ikke kunnet frakte pasienter i fly eller helikopter, sier daglig leder Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten til Dagbladet.

FølgerDet betyr at sykehusene må finne alternative transportmuligheter eller ta vare på pasientene på annet vis, forklarer han.

Aske fra vulkaner kan ødelegge turbinene i jetmotorer og i verste fall få motorene til å stanse. - Dette kan utvilsomt få uheldige følger. Det finnes alternative løsninger, men de er ikke like gode, sier Juell.

Helse Nords beredskapsledelse hadde i går kveld møte for å kartlegge utfordringene de trolig møter i dag.

- Vi har forberedt oss på hvordan kapasiteten er ved de ulike sykehusene rundt omkring i landsdelen. Alvorlig syke må stabiliseres og behandles der de er eller sendes med bil. Det kan bli en utfordring for kapasiteten ved sykehus og ambulansetjenestene, sier informasjonsdirektør Kristian I. Fanghol til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer