TILTALT: Espen Linnerud (38) skal ha lokket med skyhøy avkastning og lurt folk til å innvestere store pengebeløp. Her konfronteres han av tidligere Dagblad-reporter Ulf André Andersen i oktober 2006. I dag startet rettssaken mot Linnerud og Odd Magne Kristiansen (43) i Oslo tingrett. Forsettlig bedrageri har en strafferamme på seks års fengsel. Foto: John Terje Pedersen
TILTALT: Espen Linnerud (38) skal ha lokket med skyhøy avkastning og lurt folk til å innvestere store pengebeløp. Her konfronteres han av tidligere Dagblad-reporter Ulf André Andersen i oktober 2006. I dag startet rettssaken mot Linnerud og Odd Magne Kristiansen (43) i Oslo tingrett. Forsettlig bedrageri har en strafferamme på seks års fengsel. Foto: John Terje PedersenVis mer

Her konfronteres han av Dagbladets reporter

Espen Linnerud (38) står nå, sammen med Odd Magne Kristiansen (43), tiltalt for millionsvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Høsten 2006 og vinteren 2007 skrev Dagbladet en rekke artikler om bedrageridømte Finance Credit-gründer Torgeir Stensruds nye nettverk. Avisa skrev at nettverket ville lure folk til å investere penger ved å lokke med skyhøy avkastning.

Dagbladets artikkelserie resulterte i politirazzia mot flere personer i Stensruds nye nettverk i februar 2007.

Espen Linnerud ble da varetektsfengslet.

23 millioner kroner
I juli i fjor ble det kjent at Espen Linnerud er tiltalt for å ha svindlet godtroende enkeltpersoner, investorgrupper og bedrifter for rundt 23 millioner kroner.

I dag startet rettsaken i Oslo tingrett mot Espen Linnerud (38) og Odd Magne Kristiansen (43), begge ifølge Dagbladet personer i Torgeir Stensruds nettverk.

Strafferammen for forsettlig bedrageri er på seks års fengsel.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Han hadde ikke til hensikt å lure noen, og en rekke personer har allerede fått tilbake pengene sine, sier advokatfullmektig Erik Finseth i advokatfirmaet Furuholmen som forsvarer Espen Linnerud til Dagbladet.no.

Heller ikke tiltalte Odd Magne Kristiansen erkjente straffskyld i tingretten i dag. Linnerud kan, ut fra de mange tiltalepunktene, regnes som den hovedtiltalte i saken.

Svindlet riking
Blant de mange enkeltpersonene Linnerud står tiltalt for å ha forledet økonomisk er Tor Einar Olaisen, en av gründerne i pyramideselskapet World Games International (WGI), et selskap som mange nordmenn har tapt penger på.

23. februar 2007 skrev Dagbladet at en av Norges rikeste kvinner, Tove Mikalsen (67) fra Farsund, ble lurt for rundt tre millioner kroner i 2006. Mikalsen ble forespeilet en kjempeavkastning på pengene, men så ikke snurten av innsatsen eller rentene, skrev Dagbladet.

Mikalsen er blant personene Linnerud nå står tiltalt for å ha forledet.

Stjernetrener trukket inn
I juli 2008 ble den svenske fotballtreneren Sven-Göran Eriksson uvitende trukket inn i den oppsiktsvekkende svindelsaken. Det viste seg at Eriksson sto med pant i huset til svindeltiltalte Espen Linnerud.

Erikssons agent aviste at de noen sinne hadde vært i kontakt med Linnerud.