Her konfronteres påstått sigarettselger av borgerverneren «Folk er gale»

- Vi vil ha gata tilbake, sier «Folk er gale» til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er familiefar, og det startet da sønnen min ble tilbudt sigaretter på Grünerløkka da han var elleve år, sier «Folk er gale» til Dagbladet.

Mannen opplyser at han har drevet med det som framstår som borgervern — et begrep han selv misliker sterkt — siden forsommeren 2012. Han hevder det i Grünerløkka/Grønland-området i Oslo sentrum finnes mellom 15 og 20 unge menn som har fått nok av ulovlig sigarett- og dopsalg, og som er misfornøyde med politiets og politikernes innsats mot problemet.

- Jeg driver ikke med borgervern. Jeg gjør min borgerplikt. Vi vil ha gata tilbake, sier mannen.

Han har lastet opp en rekke videoer på Youtube som dokumenterer virksomheten. Han tok ned videoene etter dette intervjuet. Han ønsket også å trekke intervjuet da han var misfornøyd med Dagbladets vinkling.

- Leverer til politiet - Utgangspunktet vårt er at vi ikke aksepterer at loven flyttes hele tida. Det er forbudt å selge dop og smuglersigaretter, og det burde slås ned på. Når vi parkerer feil får vi svi — men folk slipper unna med å selge dop og smuglerrøyk, og også falske sigaretter som kan være livsfarlige, sier «Folk er gale» til Dagbladet.

KONFRONTERT: Denne mannen hevdes å være en selger av ulovlige sigaretter. Her konfronteres han av borgerverneren «Folk er gale». Foto: Fra Youtube
KONFRONTERT: Denne mannen hevdes å være en selger av ulovlige sigaretter. Her konfronteres han av borgerverneren «Folk er gale». Foto: Fra Youtube Vis mer

Han hevder at han og kollegaene har lastet ned applikasjoner på telefonene der de kan sjekke strekkodene på sigarettene som selges på gata.

- Gateprisen på sigaretter i Oslo er 50 kroner for en 20-pakning. Over disken på politivakta har vi levert inn sigaretter verdt over 10 000 kroner. Dette har vi filmet med skjult kamera.

Han hevder gruppa får «mye positive tilbakemeldinger fra politifolk» - selv om politiet hevder de ikke kjenner til fenomenet.

- Realiteten er en annen. Vi snakker mye med politifolk vi møter på gata, de forteller oss mye om hvordan situasjonen er og om hvor det oppbevares sigaretter. Når vi har avslørt noen prøver vi alltid å stoppe politiet og overlevere folk og beslag. Jeg har personlig gjort det 20-25 ganger, sier mannen.

Sivil ulydighet I videoer trues sigarettselgerne med arrestasjon og beslag.

SKJULT KAMERA: En sigarettselger oppsøker parkgjengere på Grünerløkka - mens «Folk er gale» filmer det hele i skjul. Foto: Fra Youtube
SKJULT KAMERA: En sigarettselger oppsøker parkgjengere på Grünerløkka - mens «Folk er gale» filmer det hele i skjul. Foto: Fra Youtube Vis mer

- Har dere lov til å ta fra sigarettselgerne varer?

- Hvis det er ulovlige varer og de blir omsatt på gata har vi lov til å gjøre det. Vi har fått beskjed fra politiet om at hvis vi får tak i noe skal vi gi det til dem. Det har jeg på kamera. Jeg ser ikke på det vi driver med som ulovlig — jeg ser på det som sivil ulydighet.

- Sivil ulydighet er imidlertid også straffbart etter norsk lov?

- Hvis jeg blir tatt for dette, mens sigarettselgerne får en klapp på skuldra, vil jeg si det er rimelig komisk. Hadde det vært politisk vilje til å stoppe dette, hadde ikke vi vært nødvendige. Vi vil bare rydde gata så ungene kan gå på gata aleine.

- Bruker ikke vold - Vi er nøye på å jobbe etter ei ikkevoldslinje. Vi kan forsvare oss hvis vi må, men vi bruker ikke vold. Sigarettselgerne er livredd oss likevel. Vi går på litt hardt med hard stemmebruk, sier mannen.

- Går dere med beskyttelsesutstyr?

- Vi har kamera og selvtillit. Men vi har kameraer i alle mulige fasonger, skjulte og ikke skjulte, og vi har radio slik at vi kan kommunisere med hverandre. Vi går aldri alene, vi er alltid to eller flere.

«Moralpolitiet» Privatjustis har også vært tema i Oslo tidligere.

I 2010 avdekket Aftenposten utstrakt moralkontroll i det offentlige rom i enkelte miljøer og nabolag i Oslo.

Særlig på Grønland var det mange episoder der kvinner og homofile menn ble tilsnakket og skjelt ut for «upassende» oppførsel og klesstil.

KJENNER IKKE TIL: - Det er ulovlig å urettmessig utgi seg for å være politi, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon. Men han kjenner ikke til borgervernerne. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KJENNER IKKE TIL: - Det er ulovlig å urettmessig utgi seg for å være politi, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon. Men han kjenner ikke til borgervernerne. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I 2011 varslet rosetoggeneral Terje Bratland at han startet «Trygt Hjem Oslo», som skulle være synlige i gatene for å avverge voldtekt.

BESLAG: «Folk er gale» hevder dette er sigaretter de har beslaglagt og som skulle leveres til politiet. Foto: Fra Youtube
BESLAG: «Folk er gale» hevder dette er sigaretter de har beslaglagt og som skulle leveres til politiet. Foto: Fra Youtube Vis mer