FAR OG DATTER: Thailands korrupsjonsdømte eks-statsminister, Thaksin Shinawatra, og hans datter Paethongtarn handlet Louis Vuitton for nærmere 60 000 kroner. Foto: Marie Claire Team
FAR OG DATTER: Thailands korrupsjonsdømte eks-statsminister, Thaksin Shinawatra, og hans datter Paethongtarn handlet Louis Vuitton for nærmere 60 000 kroner. Foto: Marie Claire TeamVis mer

Her koser han seg på luksus-shopping

Thaksin Shinawatra handlet Louis Vuitton for 60 000 kroner i Paris, mens tilhengerne hans døde i Bangkoks gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Mens rødskjortene i Thailand kjempet blodige gateslag mot hæren og landets regjering, var demonstrantenes leder og de fattiges forkjemper, Thaksin Shinawatra øyensynlig opptatt med helt andre ting.

Lørdag for en uke siden, og kun to dager etter at Thaksins lojale opprørsgeneral, Khattiya Sawasdiphol, ble skutt i hodet, ble den korrupsjonsdømte eks-statsministeren observert på luksus-shopping i Paris.

Et team fra motebladet Marie Claire knipset Thaksin og datteren Paethongtarn mens de var inne på en Louis Vuitton-butikk. Der handlet de en veske til en verdi av 24 300 kroner og en koffert til 32 500 kroner.

Harde kamperI løpet av de dramatiske dagene som har gått siden forrige helg, er 54 mennesker drept og 400 skadd i de harde gatekampene mellom regjeringshæren og Thaksins rødskjorte-tilhengere.

Rundt 40 bygninger sto i brann, deriblant børsen og Sørøst-Asias nest største kjøpesenter, da Bangkok så ut som en krigssone.

Thaksin, som i 2006 ble kuppet fra makten, har hovedsaklig levd i eksil i Dubai, for å unngå å sone en korrupsjonsdom. Fra sin luksuriøse eksiltilværelse antas det at telemilliardæren har finansiert demonstrasjonene som har pågått i Bangkok siden midten av mars.

Da vedtok Thailands høyesterett å konfiskere halvparten av Thaksins formue.

Under de to måneder lange demonstrasjonene i Bangkok, har rødskjortene kjempet mot statsminister Abhisit Vejjajivas regjering, som de mener er illegitim, fordi den kom til makten i en avstemning i parlamentet i 2008. Det var etter at parlamentarikere som støttet Thaksin var blitt utestengt.

Thaksin på sin side anklager regjeringen for menneskerettsbrudd og forbrytelser, og har oppildnet rødskjortene til kamp via videotaler. På tross av korrupsjonsdommen og milliardene som Thaksin har unnlatt å skatte for, har han vunnet stor oppslutning blant fattige på landsbygda, med sin populistiske politikk.

Etter stormenTorsdag denne uka var imidlertid demonstrasjonene over. Da hadde regjeringshæren tatt kontroll over området der rødskjortene hadde barrikadert seg med bambusspyd, bildekk og piggtråd.

Dagen i forveien hadde rødsjorte-lederne, Natthawut Saikua og  Jatuporn Promphan, overgitt seg og oppfordret demonstrantene til å gjøre det samme.

Nå renses Bangkoks gater rene for blod, våpen og søppel etter herjingene.

- Situasjonen skal tilbake til normalen i morgen når veier, skoler og offentlige bygg åpnes igjen, sa statsminister Abhisiti Vejjajiva i sin ukentlige tale til nasjonen i natt norsk tid.

Det er fremdeles portforbud i byen og i 22 andre provinser i landet.

BANGKOK I BRANN: En sikkerhetsvakt utenfor ruinene av Sørøst-Asias nest største kjøpesenter Central World.  REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX
BANGKOK I BRANN: En sikkerhetsvakt utenfor ruinene av Sørøst-Asias nest største kjøpesenter Central World. REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX Vis mer