Her koser rottene seg på Burger Kings kjøkken

- Vi så åtte-ti stykker, forteller gjestene som sørget for dette videobeviset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Rottatouille? Ikke på menyen. Men det virker som rottene har flyttet inn på Burger King i Stockholm».

Det skriver den svenske avisen Expressen.se, som i dag publiserte denne mindre appetittvekkende videoen fra  fastfoodkjedens restaurant på Odenplan i den svenske hovedstaden.

- Rottene sprang rundt der de laget hamburgere. Vi så en åtte-ti stykker, forteller Roger til avisen.

Han og kameraten Kalle hadde vært ute og slukket tørsten på byen, da de bestemte seg for å stoppe på Burger King for litt nattmat.

De eneste andre gjestene inne i restauranten, var imidlertid rotter. De så rotter oppe på kjøkkenbenken, ved frityrgrytene og løpende over kjøkkengulvet.

- Slik vil man ikke ha det når man spiser. Skal vi spise samme mat som kloakkrotter, spør Roger, som filmet rottene med mobilkameraet.

Ikke overrasket
Nyheten om rotteplagene kom imidlertid ikke som en overraskelse på Burger King. Der har de nemlig vært plaget av rotter helt siden i sommer.

- Etter at de begynte å grave i gaten utenfor, så ble det aktivitet, sier driftansvarlig Daniel Garpenbeck til Expressen.se.

Han forteller at de har samarbeidet med gårdeieren om å få uten slutt på rotteproblemet - uten å lykkes.

Nå kommer skadedyrsteknikerne i Anticimex på besøk en gang i uken, men heller ikke disse ser ut til å få en skikk på problemet. Roger og Kalle filmet nemlig rottene dagen etter at Anticimex hadde hatt folk innom og godkjent videre drift.

- Det var ikke bra. Vi tar det her på fulleste alvor. Har vi et problem, så stenger vi hele restauranten, sier Garpenbeck.

Jörgen Gullstrand i Anticimex forteller at rottene kommer inn gjennom rør, sprekker eller ved slurvete søppelhåndtering.

- Rottene tisser, bæsjer og røyter hele tiden. Om mennesker spiser mat som rottene har vært bortom, så er det ikke bare ekkelt, det kan også være helseskadelig. De kan spre bakterier, sykdom og føre til matforgiftning, sier han.

Trolig ikke i Norge
Et liknende problem finnes ikke på kjedens restauranter i Norge, så vidt markedsdirektør i Burger King Norge kjenner til.

- At dette skjer i Stockholm er selvsagt beklagelig. Slik det er i dag så kjenner jeg ikke til at vi har det problemet. Vi har en avtale med Anticimex som har tilsyn med alle våre restauranter, og vi har rutiner for behandling av søppel, rydding i kjellere, renhold og en rekke ting som skal sørge for at våre gjester får skikkelig og ordentlig mat, sier Sven Hars i King Food, Burger Kings norske avdeling.

Han mener de må kunne stole på at Anticimex ivaretar denne jobben, selv om de også var inne i bildet på den rottifiserte Stockholms-restauranten.

- I utgangspunktet så skal de være eksperter. Man må kunne stole på de som kan det, sier han.

- Har Burger King noen gang oppdaget rotter på restauranter i Norge?

- Det vet jeg ikke om har skjedd.

- Ville dere fortsatt å holde restauranten åpen hvis det ble oppdaget rotter på kjøkkenet?

- Det blir bare spekulasjoner, så det ønsker jeg ikke å svare på. Poenget er at det er Anticimex som ivaretar dette for oss, og at vi har gode rutiner for å ivareta god hygiene, sier han.