Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kunne han drept hundrevis

Politiet tror bombemannen prøvde å slå til i det store kjøpesenteret Åhlens eller på t-banen.

MULIG MÅL: T-banen i Stockholm kan ha vært terrormålet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
MULIG MÅL: T-banen i Stockholm kan ha vært terrormålet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Bare noen spredte politipatruljer og forsterket vakthold på kjøpesentrene vitnet i går kveld om at den travle handlegata Drottninggatan ett døgn tidligere var åstedet for det første selvmordsangrepet i Norden, utført av en antatt islamist.

Samtidig var juleshopperne Dagbladet snakket med i går smertelig klar over at eksplosjonen var ment å være langt kraftigere, og at det neppe var den ubetydelige stikkgata som var målet.

- Man kjenner det kribler ubehagelig i magen når man går forbi her for første gang etter det som skjedde. Jeg og kona sa det til hverandre i morges: Dette skulle være større, det var sikkert Åhlens som var målet, sier Johan Wickner (34), med henvisning til det store kjøpesenteret halvannet kvartal unna - der det var full juletrengsel hele helga.

T-banen mulig mål Hva seriekoblede rørbomber med spiker kunne ha forårsaket der eller bare midt i Drottninggatan, var samtaleemne for de fleste forbipasserende i den tettpakkede gågata i går.

- Dette er veldig ekkelt og ubehagelig, særlig når man har barn.  Men det er viktig at vi ikke sitter hjemme og er redde, da får det jo den effekten som var ønsket. Det er godt å se at så mange er ute også i dag, sier Sophie Josephson (29), som i går handlet på nettopp Åhlens.

Der starter også rulletrappene til T-banesentralen, noe også etterforskningsledelsen i går reflekterte åpent over.

- Ingen vet hva denne mannen hadde i tankene. På dette tidspunktet er sentrum fullt av folk. Skulle han sprenge seg selv på t-banen eller inne på Åhlens? Det er mange skremmende tanker som slår oss her, det var stor fare for at dette kunne gått riktig ille, sier påtalesjef Thomas Lindstrand til Dagbladet.

- Unik hendelse Det var han som i går formaliserte det åpenbare: En mann prøvde å gjøre stor skade på allmennheten, og ser ut til å ha politiske motiver knyttet til svenske soldater i utlandet og muhammedkarikaturer. Politiet etterforsker derfor et terroranslag.

- Det som skjedde lørdag er en unik og omveltende hendelse. Noen tror at Sverige er et sikkert, uskyldig lite land. Det er mulig denne hendelsen gjør at visse personer våkner fra forestillingen om at alt er så trygt her, for det er det ikke, sier Lindstrand, og fortsetter:

- Samtidig som ingenting per i dag tyder på at det skal skje igjen, har vi jo heller ingen indikasjoner på det motsatte. Man kan ikke si at «dette er ingenting å bry seg om».

- Redd Blant de mange som kunne ha havnet i bombemannens radius på lørdag, er usikkerheten nå stor.

- Jeg er redd for at det skal skje igjen, men det blir nok ikke på samme sted, sier pølseselgeren Alberto Placencia (18), som jobber midt i Drottningagaten.

- Men vi er nødt til å holde moralen oppe, sier Linda Wickner (33), og triller barnevogna videre for flere juleinnkjøp.

MULIG MÅL: Åhlens i Stockholm. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
MULIG MÅL: Åhlens i Stockholm. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!