Her kupper han nyhetene og skjeller ut programlederen

Fikk stående applaus og gratis taxi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske journalisten og skribenten James Kirchick var invitert til den statlig finansierte russiske tv-kanalen RT (tidligere Russia Today). Der skulle han snakke om den spiondømte amerikaneren Bradley Manning.

Men da Kirchick dukket opp i tv-bildet, fikk de russiske tv-produsentene seg litt av en overraskelse.

Først trekker skribenten på seg regnbuefargede bukseseler, som han har smuglet med seg inn, før han kunngjør at han ikke gidder å snakke om Manning. I stedet begynner han en lang tirade om Russlands kontroversielle internasjonalt fordømte antihomolov.

Langet ut mot Russland - Siden jeg er her på et Kreml-finansiert propagandanettverk, skal jeg ha på meg gay pride-bukseselene mine, og jeg skal argumentere mot den grusomme antihomolovgivningen, som Vladimir Putin har innført som lov, og som ble enstemmig vedtatt i den russiske dumaen. Den kriminaliserer «homoseksuell propaganda», og gjør det i praksis ulovlig å snakke om homoseksualitet, sier han.

Loven er blitt møtt med knallhard kritikk internasjonalt, og det er dokumentert en rekke voldshandlinger og forfølgelse av russiske homofile etter at loven ble vedtatt.

Kirchick snakker lenge om konsekvensene av loven, før han blir forsøkt stoppet av nyhetsankeret. Hun prøver flere ganger å få ham til å snakke om Bradley Manning, men skribenten nekter.

Slakter nyhetsankeret I stedet fortsetter han å refse Russland, til nyhetsankerets store fortvilelse.

Så går Kirchick til frontalangrep på henne.

- Jeg vet ikke hvordan du som journalist kan sove om natta. Når man ser hva som skjer med journalister i Russland, som rutinemessig blir trakassert, torturert og i enkelte tilfeller drept. Du burde skamme deg, tordner Kirchick.

- James, du må virkelig komme hit og se selv, prøver nyhetsankeret seg - for døve ører.

James Kirchick ble intervjuet fra Stockholm, hvor han var på ferie. Etter å ha fått holde på i to minutter, kutter til slutt produksjonen lyden hans.

- Fikk stående applaus I et innlegg på Washington Post forteller Kirchick at han er overrasket over å ha fått snakke så lenge.

«Det svenske teamet, som jeg fryktet kom til å få represalier på grunn av tiraden min, ga meg stående applaus,» skriver han.

Kirchick forteller videre hvordan RT hadde sørget for taxitransport siden han i utgangspunktet befant seg langt unna innspillingsstedet i Stockholm.

Halvveis på vei tilbake får sjåføren en telefon med beskjed om at RT ikke lenger vil betale for turen, og at han må sette Kirchick av langs veien. Skribenten sier seg da villig til å betale hele turen selv, noe som ville bety utgifter på flere hundre dollar.

På flyplassen ringer sjåføren til sentralen for å begynne en overføring med kredittkortet.

«Etter litt fram og tilbake med kollegaen, gir han meg beskjed om at turen er gratis,» skriver Kirchick.

Flere reaksjoner Tv-stuntet er ikke den eneste reaksjonen russiske myndigheter har møtt etter å ha innført loven. Tidligere denne uka ble fotgjengerfeltet utenfor landets ambassade i Oslo malt i regnbuefarger.

Flere homoklubber verden over har også innført boikott mot russiske vodkamerker som Stolichnaya og Smirnoff, mens andre har tatt til orde for å frata Russland OL.

Det var 29. juni i år at president Vladimir Putin godkjente en lov som forbyr «å spre propaganda i form av offentlige handlinger i favør for homofili og transseksualitet» til personer under 18 år.

Men russiske myndigheter nekter for at loven er diskriminerende.

- Grunnloven i Russland forbyr all form for diskriminering. Det er ikke riktig at denne loven er diskriminerende og at den bryter med menneskerettighetene, sa Petr Svirin, andresekretær ved Den russiske ambassade i Oslo, til Dagbladet tidligere i uka.

FARGERIK PROTEST: Fotgjengerfeltet utenfor Russlands ambassade ble malt i regnbuefarger denne uka, i protest mot landets kontroversielle antihomolov. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FARGERIK PROTEST: Fotgjengerfeltet utenfor Russlands ambassade ble malt i regnbuefarger denne uka, i protest mot landets kontroversielle antihomolov. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer