Her kutter hvalen fiskelina

Og stjeler fisken

KUTTER LINA: Spermhvalen kan svømme helt ned på 3000 meters dyp, og trenger å spise flere hundre kilo i døgnet. Foto: Videobilde fra Scripps institution of oceanography
KUTTER LINA: Spermhvalen kan svømme helt ned på 3000 meters dyp, og trenger å spise flere hundre kilo i døgnet. Foto: Videobilde fra Scripps institution of oceanographyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Utspekulerte spermhvaler har lært seg hvordan de kan skaffe seg mat på en enkel måte.

En video fra Scripps Institution of Oceanography som er filmet under vann viser nå hvordan de gjør det: de enorme pattedyrenes biter av linen i den ene enden, for så å riste løs fisken i den andre enden.

- Dette har foregått over flere år, og det har blitt et stort problem for fiskere. Spermhvalen har lært seg at der linefiskerne opererer er det tilgang på mat, sier seniorforsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen, Leif Nøttestad.

Orienterer seg med lyd
Spermhvalen (Physeter macrocephalus) er den største av alle tannhvalene, og finnes i alle verdenshav og forekommer i størst tetthet i dype havområder med høy produksjon.

Spermhvalen orienterer seg ved hjelp av ekkolokalisering:

- De utsteder en klikkelyd som de bruker til å navigere med, og til å finne enden på linen. De har et avansert navigeringsutstyr, sier Nøttestad.

Nøttestad forteller at spermhvalene klarer å fange fisken selv, men at de nok ikke har noe i mot å skaffe seg et måltid på en enkel måte:

SMARTE HVALER:  Her svømmer en bare timer gammel spermhval ved siden av moren og resten av flokken. Foto: AP Photo/Guam Variety News, Chris Bangs
SMARTE HVALER: Her svømmer en bare timer gammel spermhval ved siden av moren og resten av flokken. Foto: AP Photo/Guam Variety News, Chris Bangs Vis mer

- Spermhvalen er kloke dyr, og de finner ut av det ganske fort. De tilpasser seg forholdene, og derfor utnytter de seg av muligheten, sier han.

Problem over hele verden
Det at spermhvalen stjeler fra fiskeliner er et problem på både den nordlige og den sørlige halvkule.

- Det er også et problem for norske fiskere, sier Nøttestad.

-Spermhvalen er fredet, men det har blitt forsøkt anvendt metoder for å bli kvitt problemet. Det har blitt brukt lydopptak fra spekkhoggere, som er spermhvalens hovedfiende. Det har også blitt forsøkt seisimsk skyting og luftkanoner for å bli kvitt problemene. Ingen av disse metodene har fungert, og de er heller ikke lovlig, legger han til.

Spermhvalen spiser flere hundre kilo om dagen.

- Man antar at andre arter også stjeler fra liner. For eksempel spekkhoggere, og noen delfinarter kan nok spesialisere seg på samme måte, men på dypet er det nok spermhvalen som er den største synderen, sier Nøttestad.