Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kutter regjeringen

Støtte til tannregulering, brillestøtte til barn, arbeidsavklaringspenger for unge og særordninger for flyktninger. Her er statsbudsjettkuttene.

FÅR IGJEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvilke grupper som får igjen på statsbudsjettet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

I månedsvis har det kommet lekkasjer om gode tiltak og støtte fra regjeringen. Da budsjettet i dag ble lagt fram i sin helhet, kom også kuttene til syne. Her er de viktigste kuttene:

Arbeidsavklaringspenger for unge

Regjeringen kutter i minstesatsen for arbeidsavklaringspenger (AAP) for unge under 25 år, fra 198 000 til 130 000.

KUTTES: Regjeringen kutter i støtten til tannregulering for barn. Foto: Berit Roald / NTB
KUTTES: Regjeringen kutter i støtten til tannregulering for barn. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Endringen skal gjelde fra 1. februar 2020, men berører ikke de som allerede er inne i ordningen.

Ung ufør-tillegget i AAP skal også avvikles.

Dette begrunnes av regjeringen med at unge på arbeidsavklaringspenger i gjennomsnitt har vesentlig høyere inntekt enn sine jevnaldrende.

Reduksjon av minsteytelsen og endringen i reglene for ung ufør-tillegget vil til sammen gi en innsparing på 119 millioner kroner i 2020, opplyser regjeringen.

Fjerner særordningen for flyktninger

Regjeringen vil også fjerne særordningen for flyktninger. Det innebærer å fjerne retten til pensjon fra første dag etter oppholdstillatelse, og heve botidskravet fra tre til fem år for arbeidsavklaringspenger og uføretrygd for flyktninger.

- Forslaget innebærer at flyktninger blir likebehandlet med andre grupper med kort botid, som for eksempel asylsøkere som gis opphold på humanitært grunnlag og norske borgere som kommer tilbake fra lange utenlandsopphold, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (Høyre).

Dette skal ha virkning fra 1. oktober neste år. Innsparingseffekten er 5 millioner i 2020, men vil øke betydelig. Ifølge regjeringen vil innsparingene være i størrelsesorden 3,4 milliarder kroner årlig i 2060.

FÅR KJEFT: Leder for Rødt Bjørnar Moxnes fikk kjeft av stortingspresidenten under sitt innlegg. Video: Stortinget / Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Fjerner støtten til «kosmetisk» regulering

Regjeringen fjerner støtten til tannregulering til barn som er kosmetisk og estetisk begrunnet.

Tannstilling kategoriseres i tre kategorier. Gruppe A har alvorlige tannstillingsfeil mens gruppe C har minst alvorlige tilstander. Regjeringen foreslår å fjerne den statlige støtten for de fleste tilstandene i gruppe C.

Den statlige støtten dekker i dag en mindre andel av inngrepet.

- I dag bruker foreldre og staten store beløp på støtte til tannregulering av rene kosmetiske grunner. Det bør vi slutte med. Staten skal ikke sponse forbedringer av barns utseende. Vi ønsker ikke å bidra til økt kroppspress og presset om å ha det perfekte smil, sier helseminister Bent Høie (Høyre) i en pressemelding.

Forslaget gir en antatt innsparingseffekt i 2020 på 50,5 mill. kroner.

Kutter brillestøtte til svaksynte barn

I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det å kutte støtten til barnebriller. Regjeringen vil spare 122 millioner kroner i året på dette.

- Barn som trenger det skal fortsatt få støtte til briller, men støtten skal ikke brukes til å dekke urimelig dyre briller. Derfor foreslår regjeringen å innføre faste satser, som vil være tilstrekkelige for å dekke utgiftene til rimelige, formålstjenlige briller for målgruppa, sier Anniken Hauglie i en pressemelding.

Regjeringen foreslår å innføre en fast sats på 1200 kroner for ordinære briller, og en fast sats på 2400 kroner for ekstra tilpassa briller.

Kutter i støtten til glutenfritt kosthold

For andre året på rad kutter regjeringen i støtten til glutenfritt kosthold.

KAKE: Slik er statsbudsjettet fordelt forklart via en marsipankake. Vis mer

– De reelle ekstrakostnadene ved et glutenfritt kosthold er anslått å være betydelig lavere enn stønaden som gis, selv etter satsreduksjonen fra 1. mars i år. Regjeringen foreslår derfor å redusere satsen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Støtten reduseres til maks 8232 kroner per år, fra 12 564 kroner. For barn og unge opp til 30 år, settes satsen ned fra 16 464 kroner, til 12 564 kroner.

Endringene i grunnstønad til glutenfritt kosthold innebærer innsparinger i bevilgningen til grunnstønad på 93 millioner kroner i 2020.

Ostehøvelkutt

Regjeringen fortsetter de såkalte ostehøvelkuttene gjennom avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen (ABE) også neste år.

Fra 2015 har driftsbudsjettene til statlige virksomheter blitt slanket med 10 milliarder kroner. For neste år foreslås det nye kutt på 0,5 prosent av driftsbudsjettene. Det utgjør totalt 1,7 milliarder kroner i kutt.

Ifølge regjeringen vil reformen gi insentiver til mer effektiv statlig drift og skape handlingsrom til å finansiere satsinger på prioriterte områder.

Kritikerne mener derimot at det ikke er mer å hente på effektivisering og at det nå gir nedbemanning og rammer tjenestene hos feks Nav og politiet.

- For nav vil det bety lengre behandlingstid. Vi har også hørt om lavere bemanning i fengslene, et tollvesen som ikke får gjort alle oppgavene sine, og politi og domstoler som ikke klarer å levere. Det er nå gått så langt at Domstoladministrasjonen frykter for rettssikkerheten, sier Egil André Aas, som er leder av LO Stat.

HRS: Human Rights Service vil få videreført sin statsstøtte på 1,8 millioner kroner i neste års statsbudsjett, erfarer NRK og Dagbladet. - En seier fro Frp, sier Abid Raja (V). Vis mer

Kutter i tilskudd til reiselivsnæringen

Regjeringen foreslår å redusere Innovasjon Norge sin innsats mot reiselivsmarkedet med 51 millioner kroner.

Ifølge regjeringen henger dette sammen med endinger i markedet som gjør at statlig markedsføring av reisemål er mindre nødvendig.

Kutter permitteringsperioden i fiskeindustrien

Regjeringen kutter den maksimale perioden med dagpenger ved permittering i fiskeindustrien fra 52 til 26 uker.

- Fiskeindustrien har endret seg og klarer i dag i større grad enn tidligere å tilpasse seg varierende råstofftilgang, står det i budsjettdokumentene.

Maksimal periode blir dermed tilsvarende som for permitterte for øvrig.

- Dette rammer ansatte i en sesongbasert næring med varierende arbeidskraftsbehov. Konsekvensen er at flere kan ende opp i ledighetskøen hos NAV, mener forbundsleder i HK i Norge, Trine Lise Sundnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling