Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kvitter båten seg med tyvgods

Vest-Sahara tømmes for sin viktigste naturressurs. Oslo Børs-rederi står for transporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): Siden 1975 har Vest-Sahara vært under okkupasjon av Marokko. Store deler av landets befolkning lever nå i flyktningleierer i Algerie, men i deres fravær er landet i ferd med å tømmes for sin viktigste naturressurs, fosfat.

Norske myndigheter fraråder handel med Vest-Sahara.

Dette filmklippet, skaffet til veie av Norwatch, viser imidlertid at selskaper fra Oslo Børs likevel er delaktig i den svært kontroversielle aktiviteten.

Registrert på Oslo Børs

Skipet tilhører rederiet Jinhui Shipping and Transportation Limited. Rederiet har hovedkontor i Hong Kong, men er kun registrert på børs ett sted i verden - på Oslo Børs.

Flere norske investorer har eierskap i selskapet. Den største av dem er ifølge Norwatch Storebrand. Lasten fra det okkuperte landet losses av i en havn i New Zealand før fosfatet omgjøres til gjødsel.

Det er første gang et rederi på Oslo Børs tas på fersken i å delta i disse transportene.

- Krav på å vite

- De norske Jinhui-investorene har krav på å vite at selskapet tar del i denne handelen. Å transportere slik fosfat fra de okkuperte områdene er uetisk og politisk svært kontroversielt. Det bidrar til å legitimere, styrke og forlenge den brutale okkupasjonen, sier Jørn A. Henriksen i den norske Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Konserndirektør for samfunnsansvar i Storebrand sier til Norwatch at de er opptatt av problematikken rundt aktivitet i Vest-Sahara.

- Vi er nå i ferd med å kartlegge problemets omfang. Når vi har full oversikt vil vi ta saken opp med Jinhui, sier hun til Norwatch.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media