SER ALT: På et sentralt punkt i hovedgata i turistlandsbyen Imlil, henger tre overvåkningskameraer og peker i hver sin retning. Disse kameraene får med seg alt av trafikk gjennom byen. Og det var dette punktet de drapsmistenkte ikke kunne omgå. Video: John Terje Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Marokko-drapene:

Her lå svaret - slik ble de drapsmistenkte tatt

Etter å ha drept norske Maren (28) og danske Louisa (24) flyktet de fra stedet, men ett sentralt punkt i turistlandsbyen kunne de ikke omgå.

SISTE: Tre menn ble tidlig pågrepet i saken, men to av disse ble løslatt etter avhør. Nå jakter politiet etter tre nye menn som er mistenkt for drapene.

IMLIL / OSLO (Dagbladet): Mandag ble norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept ved foten av Toubkal-fjellet like ved den lille byen Imlil i Marokko, om lag 90 kilometer fra Marrakech.

De to venninne var på fjelltur og hadde overnattet i telt, uten guide. Drapsalarmen gikk da andre turister fant de to skandinaviske kvinnene grytidlig mandag morgen.

Klappjakten på hvem som kunne stå bak, begynte umiddelbart, og politiet fikk tidlig et håndfast spor å gå etter:

Et gjenglemt ID-kort.

Tre pågrepet

Tre menn er nå pågrepet og mistenkt for ugjerningen. Ytterligere én person skal være mistenkt for drapet, men er fremdeles på frifot.

Den første av mennene som ble pågrepet, ble pågrepet tirsdag. I avhør skal denne mannen så ha utpekt tre andre personer.

Politiet kom tidlig på sporet av den første pågrepne på grunn av en tabbe. Han skal nemlig ha glemt igjen ID-kortet sitt ved åstedet.

Her lå svaret

De mistenkte skal også ha blitt fanget på video i Imlil, da de flyktet fra byen.

ALL TRAFIKK: All trafikk og gjennomgang gjennom Imlil går gjennom denne trange hovedgata. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ALL TRAFIKK: All trafikk og gjennomgang gjennom Imlil går gjennom denne trange hovedgata. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Dagbladets reportere er til stede i den lille turistlandsbyen, det store møtestedet for alle fotturister som vil bruke to dager på å gå til toppen og tilbake.

På et sentralt punkt i Imlils hovedgate, en trang gate all trafikk i landsbyen går gjennom, henger det tre videokameraer i en høy stolpe som peker i hver sin retning.

IMLIL: Den lille fjellandsbyen ligger på 1740 høydemeter. Foto: NTB Scanpix
IMLIL: Den lille fjellandsbyen ligger på 1740 høydemeter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Disse kameraene får med seg alt som foregår i hovedgata.

Det skal ha vært i ett av disse kameraene at politiet oppdaget de som seinere ble mistenkt og pågrepet for drapet. Kameraene filmet dem på vei ut av Imlil i 03-tida natt til mandag.

Den første av de mistenkte, skal være fra Marrakech, ble pågrepet i storbyen bare to timer seinere. De to andre pågrepne skal være fra havnebyen Safi.

Søker etter mann

En video fra danske Vesterager Jespersens konto på sosiale medier har fått marokkansk politis oppmerksomhet. Videoen er fra en terrassekafé i Marrakech, og skal være tatt fire dager før kvinnene ble funnet drept.

Dagbladet har sett videoen, som filmer omgivelsene på takterrassen. Over skjermen står teksten «tourplanning in the heart of marrakesh» etterfulgt av en hjerte-emoji.

Grunnen til at videoen har fått politiets oppmerksomhet, er at de to kvinnene sitter på samme bord med en mann.

- Myndighetene prøver nå å finne denne unge mannen for å få vite om han har noe forbindelse til saken, opplyser nyhetskanalen Kech24 til Dagbladet.

TELTET TIL DE MISTENKTE: Dette teltet skal tilhøre de tre personene som er mistenkt og pågrepet for å ha stått bak drapene på den norske og den danske kvinnen i Marokko. Video: 2M.ma Vis mer

Funnet i telt

Ifølge nettstedet 2M.ma, kom de to kvinnene til Marokko den 8. desember. Den 16. desember var de i ferd med å avslutte fjellturen sin, og planen var å dra til Imlil for å overnatte der.

- Mørket var på vei, og de to bestemte seg for å campe i skogen. Jeg har fått informasjonen min fra en sikker kilde, men kan ikke fortelle hvem, sier journalisten i 2M.ma, Jazia El Hammari, til Dagbladet.

Mandag morgen ble de to funnet av andre turister som var på vei ned fra fjellet. De varslet raskt politiet, ifølge 2M.ma.

Ikke langt unna funnstedet sto også et annet telt, som de tre mistenkte personene hadde vært i. Politiet fant både klær, mat og et nasjonalt id-kort i området, ifølge Hammaris kilde.

- Når man forlater et telt slik, betyr det at man har noe å skjule. De tre mistenkte dro fra området klokka tre om natta og ble filmet av et overvåkningskamera i Imlil, sier kilden til 2M.ma.

Skjerper sikkerheten

Området hvor kvinnene ble funnet beskrives som et isolert fjellområde rundt 10 kilometer unna turistlandsbyen Imlil i Atlas-fjellene, cirka en halvannen times kjøretur fra Marrakech.

Der har hendelsen sjokkert lokalbefolkningen.

Kesh24 meldte onsdag morgen at Marokko skjerper sikkerheten etter drapene. Nettstedet viser til at det er innenriksministeriet som har bedt sikkerhetstjenestene iverksette tiltak i fjellandsbyen Imlil og området rundt.