PINNEVED: - Det var et gedigent brak, og det spraket i veggene. Tihomir var heldig som kom fra det i live, sier Solveig Brekke. Foto: Christian Clausen/Østlandets Blad
PINNEVED: - Det var et gedigent brak, og det spraket i veggene. Tihomir var heldig som kom fra det i live, sier Solveig Brekke. Foto: Christian Clausen/Østlandets BladVis mer

Her lå Tihomir (31) og sov da trærne knuste vogna

Gårdsplassen ser ut som en slagmark etter natteens uvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tihomir Velikov lå og sov fredelig i campingvogna si, da det smalt kraftig. Lynet slo ned i to trær som veltet over vogna og smadret den.

- Den var flat som ei pannekake! Jeg tenkte at jeg var livsfare og kjente adrenalinet pumpe. Jeg klarte heldigvis å finne en liten åpning i taket og krøp ut, forteller han.

Uværet som førte til mer enn 11.000 lynnedslag i løpet av et par timer var på sitt kraftigste rundt midnatt. Velikov sov fredelig i vogna da lynet slo ned i rognebærtrærne vogna sto parkert under.

Den forslåtte markisemontøren kom seg i sikkerhet hos Solveig Brekke, som eier Øvre Rustad gård hvor vogna står.

- Han blødde stygt fra hodet. Vi kjørte ham til legevakten på Ski, hvor han måtte sy seks sting i hodet. Det er utrolig at han ikke ble mer skadet, sier hun.

Gedigent brak Hun lå våken og hørte på tordenværet da lynet slo ned på gården.

- Det lynte og blåste og regnte og haglet. Så hørte jeg et gedigent brak, og det spraket i veggene. Strøm og telefonkablene fløy ut av huset, forteller Brekke.

Hele gårdsplassen ser ut som en slagmark etter nattens uvær. Kjempetrær er revet opp med roten og knekt som fyrstikker. Hundegården er knust og strømlinjene er ødelagt på flere steder.

- Men bortsett fra kuttet til Tihomir er det heldigvis bare materielle skader, sier Brekke.

Må flytte inn Velikov, som opprinnelig er fra Bulgaria, har bodd i Ski de fire siste årene. Selv om han har rom i huset på gården, sover han ofte i campingvogna si på sommeren. Det er en vane han nå må slutte med.

- Vogna var knust til pinneved. Det hadde begynt å regne, og ting ville blitt ødelagt. Jeg måtte finne dokumenter, pass, datamaskin og klær. Jeg fikk tak i en traktor for å dra trærne unna. Så slo jeg hull i taket med en øks. Heldigvis klarte jeg å få ut sakene før de ble ødelagt, forteller han.

Kraftige vinder - Et så kraftig tordenvær som vi opplevde i natt kan skape kraftige fallvinder som kan forårsake stor skade. Slike vinder kan slå ut svært kraftig lokalt, sier stasmeteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk Institutt.

Uværet kom først inn over Oslofjorden i natt, og beveget seg nordover til Trysil. Velikov bor dermed midt i området som ble rammet.

- Hovedårsaken til uværet er en kraftig hetebølge på kontinentet, og det smalt godt da kald vind bevegde seg inn vestfra. Disse ustabile luftmassene gikk nordover og traff oss, sier meteorologen.

Mer torden i vente - Slikt vær er ikke vanlig, og det kan gå noen år mellom hver gang vi opplever det, sier hun.

I morgen kommer sola igjen til å skinne over Østlandet, men tordensesongen er ikke over.

- Torsdag ser det ut til at det kan bli tordenvær igjen, sier Skjerdal.