Her lades elbussen av et dieselaggregat: - Trodde ikke mine egne øyne

Helt tilfeldig la Ken Svenning merke til hvordan elbussen fra Ruter ble ladet.

Da Ken Svenning gikk en kveldstur i går kveld, la han merke til en buss og et dieselaggregat som sto ved Skedsmohallen ved Lillestrøm.

I en video som han la ut på Facebook, kan man se at dieselaggregatet, som durer og går, var koblet til en elbuss fra Ruter. I kommentarfeltet på innlegget skrev Svenning i går:

- Jeg er på ingen måte miljøfrik men her trodde jeg ikke mine egne øyne, at Miljøbyen Oslo lar noen lade opp bussene på dieselaggregat.

- Tok helt av

- Jeg gikk bort for å se om dette virkelig kunne være mulig, sier Svenning til Dagbladet.

Han reagerte på at elbussen ble ladet med et dieselaggregat - og han var ikke den eneste. Videoen har på 12 timer hatt nesten 150 000 visninger. Den har også blitt delt på Facebook over 3000 ganger.

- Det er mange som har sett det og delt. Det tok helt av, jeg hadde ikke tenkt at det skulle skje, sier han.

Utlånt for opplæring

Cathrine Myhren, pressevakt i Ruter, forteller til Dagbladet at hun har sett videoen.

- Vi forstår at videoen skaper reaksjoner, men det er viktig å presisere at elbussene som er allerede er i drift og kjører i ordinær rute med kunder lades med strøm fra Hafslunds nett.

Bussen på videoen er ikke en buss i drift. Den er utlånt til bruk til opplæring av sjåfører, med tanke på framtidig drift.

- Ruter skal få 70 elbusser i drift i Oslo og 39 elbusser på Romerike i løpet av sommeren. I den forbindelse bygges også bussgarasjene om, slik at bussene kan lades der. Denne strømmen kommer fra Hafslund, og vil ha minimale utslipp.

- Midlertidig

I 2028 er målet at all kollektivtransport skal være utslippsfri, og det inkluderer alle bussene.

- Vi er nå i en klargjøringsfase av anleggene, og bussene testes og sjåførene får opplæring i hvordan elbussen fungerer. Der hvor opplæring på elbuss må skje samtidig med klargjøring av strømtilførsel på bussanlegg kan det være at operatøren unntaksvis må bruke aggregat i en kort periode.

- Dette er heldigvis rent midlertidig. Vi ser fram til å få elbussene i drift, med strøm fra strømnettet om kort tid, avslutter hun.