KLATRE-GEIT: I Essaouria I Marokko klatrer geitene til topps av trærne for å spise. Foto: Zuma/Scanpix
KLATRE-GEIT: I Essaouria I Marokko klatrer geitene til topps av trærne for å spise. Foto: Zuma/ScanpixVis mer

Her lærer geitene å klatre i trær

Til fordel for både geiter og trær, ifølge ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke apekatter som befinner seg i toppen av trærne i Sør-Marokko. Det er geiter.

Klatre-geitene er bosatt i innlandet, hvor klimaet er så tørt at det i enkelte perioder av året bare er fôr tilgjengelig for dem i trærne.

Lærer det som barn

Geiter er som kjent gode klatrere, men ifølge artikkelen til nytimes.com er ikke geitene i Marokko født med egenskapene til å klatre opp i trær. De lærer teknikken som killinger.

Og det er ikke mødrene eller fedrene deres som lærer dem dette, heter det videre i artikkelen. Det er det eierne deres som gjør. De trimmer blant annet trærne for å gjøre oppgaven enklere for geitene.

BRA FOR TRÆRNE: Ifølge en fersk studie fra Universitetet i Lisboa er det bra for trærne at geitene klatrer i dem. Foto: Charles Dick/Reuters
BRA FOR TRÆRNE: Ifølge en fersk studie fra Universitetet i Lisboa er det bra for trærne at geitene klatrer i dem. Foto: Charles Dick/Reuters Vis mer

Studie: - Fordeler

Ifølge artikkelen har forskere nå funnet ut at det er flere fordeler ved prosessen.

I en fersk studie fra Universitetet i Lisboa, publisert i Frontiers in Ecology and the Enviroment, konkluderer forskerne med at geitenes oppførsel både er til fordel for dem - og for trærne de klatrer i.

Etter at geita har spist seg mett på planter og frø - fortsetter bladkosten gjennom hele fordøyelsessystemet til dyret, før frøene til slutt kommer ut. På denne måten kan geita bidra til at det sås et nytt tre et annet sted, mener forskerne.

Forskerne bak studien har også funnet ut at geitene spytter ut de største frøene mens de drøvtygger. Dette bidrar til at nye trær vokser opp lenger unna det opprinnelige treet, mener forskere.