Her lærer skolebarn å beskytte seg mot våpen

Skal være del av skoleundervisningen.

PÅ SKYTEBANEN:Dan Blackford viser 12-åringen Rory Strain hvordan han skal holde en hagle. Foto: Pat Sullivan / AP
PÅ SKYTEBANEN:Dan Blackford viser 12-åringen Rory Strain hvordan han skal holde en hagle. Foto: Pat Sullivan / APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev innledningsvis i denne saken at delstaten Missouri vil gi skyteopplæring til barn. Det stemmer ikke.

(Dagbladet): Guvernør Jay Nixon i den amerikanske delstaten Missouri undertegnet fredag en ny lov som oppfordrer barneskolene til å gi førsteklassinger kurs i våpensikkerhet, melder den konservative TV-kanalen TV FOX news.

Opplæringen skal sponses av the National Rifle Association (NRA), en amerikansk organisasjon for våpeneieres rettigheter i USA. 

Ifølge NRA blir så mange som 1 million amerikanske barn kurset i hvordan de skal beskytte seg mot våpen årlig, men den nye loven vil sørge for at opplæringen i Missouri nå skjer som del av skoleundervisningen.

Skolemassakre Ifølge TV-kanalen innebærer dette også at skolepersonell skal delta i en aktiv «angrep-og-forsvar»-øvelse, ledet av politiet. 

Forslaget om kursing både av lærere og elever ble lagt fram 13.desember, dagen før 26 mennesker ble drept i en skyteepisode på en barneskole i  Newtown i Connecticut. Hendelsen var en av de verste massakrene noensinne i USA. 

På spørsmål om han støttet at førsteklassinger skal få opplæring i våpensikkerhet, svarte den demokratiske guvernøren Nixon at «dette er jo en frivillig ordning».

- Det er riktig å overlate beslutningen om dette til skoledistriktene, sa han.

Fengsle journalister Det er usikkert hvor mange av skolene i Missouri som allerede har satt i gang opplæringsprogrammet.

- Hvor mange skoledistrikter som vil gjøre dette, kan vi bare spekulere i, sier Brent Ghan, talsmann for the Missouri School Boards? Association.

I år har flere våpenlover gått gjennom  lovverket i delstaten Missouri i år.  I delstaten er den lovgivende forsamlingen dominert av republikanere, som er kjent for å ville ha liberale våpenlover.

I forrige uke nedla guvernør Nixon veto mot en lov som blant annet ville ha ført til at journalister i Missouri ville kunne blitt fengslet for å offentliggjøre navn på våpeneiere. Loven ville også tillatt lærere og skoleledere å bære våpen i skjul inn i skolene. 

Skjult våpen Guvernøren undertegnet i stedet en strengere våpenlov som tillater offentlig ansatte å oppbevare våpen i bilene sine, mens brannsjefen skal ha lov til å bære skjult våpen. 

Ifølge NRA har allerede over 20 delstater i USA innført opplæring av våpensikkerhet i barneskolene siden 1988. Ohio var den første delstaten som valgte å finansiere kursingen, men bare Missouri,  North Carolina, Texas, og Virginia har så langt valgt å nedfelle opplæringen i lovgivningen.

I en av øvelsene lærer barna fire grunnleggende regler hvis de ser noen bære våpen: 1. Stopp. 2. Ikke rør. 3. Forlat området og 4. Fortell en voksen.

- Ved å lære seg disse reglene kan barna faktisk redde sitt eget liv, sier Eric Lipp i National Rifle Assosiaton.