<strong>TRENTE:</strong> Her, på Løvenskiold skytterbane, bare 500 meter unna Ila fengsel der han nå soner, deltok Anders Behring Breivik på skytetrening i vinter. Slik fikk han våpenlisens til en pistol. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TRENTE: Her, på Løvenskiold skytterbane, bare 500 meter unna Ila fengsel der han nå soner, deltok Anders Behring Breivik på skytetrening i vinter. Slik fikk han våpenlisens til en pistol. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Her lærte han å skyte

Etter å ha gitt opp å kjøpe illegale våpen i utlandet, gikk Anders Behring Breivik til plan B: Skytetrening i Oslo pistolklubb, som gjorde at han kunne kjøpe lovlige våpen i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breivik hadde med seg to skytevåpen ut på Utøya, en modifisert Ruger mini 14 (jaktrifle) og en Glock 17 (håndvåpen). Begge er kjøpt lovlig i Norge.

Bare 500 meter unna Ila fengsel, der Anders Behring Breivik nå sitter isolert, siktet for å ha drept 77 mennesker, ligger Løvenskioldbanen, Oslo pistolklubbs hovedbane. Her trente Anders Behring Breivik etter eget utsagn fra november 2010 til januar i år.

I januar fikk han etter eget utsagn tillatelse til å ha pistol. Et halvt år senere skulle han ta livet av 69 mennesker på Utøya.

- Ikke rifle Oslo pistolklubb bekreftet kort tid etter 22. juli at Anders Behring Breivik var medlem fra 2005 til 2007 og så fra juni 2010. Etter terroraksjonene ble han ekskludert med umiddelbar virkning.

- Han har fulgt vanlige pistoltreninger, men han har ikke skutt med rifle på våre baner, det er ikke lov, sier nestleder i Oslo pistolklubb Roger Marvin Leite til Dagbladet.

<strong>TRETTEN TRENINGER:</strong> Ifølge Oslo pistolklubb deltok Anders Behring Breivik på 13 organiserte fellestreninger. Han hevder også ha trent med sin halvautomatiske rifle, men Oslo pistolklubb avviser at det kan ha skjedd på deres baner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TRETTEN TRENINGER: Ifølge Oslo pistolklubb deltok Anders Behring Breivik på 13 organiserte fellestreninger. Han hevder også ha trent med sin halvautomatiske rifle, men Oslo pistolklubb avviser at det kan ha skjedd på deres baner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

På sine hjemmesider skriver Oslo pistolklubb at «Breivik har som medlem deltatt på tretten organiserte fellestreninger og én konkurranse siden juni 2010 uten at han har gjort seg bemerket i forhold til politiske standpunkt eller på annen måte som kan ha gitt et forvarsel til de dypt tragiske hendelsene.»

- Vi har informert politiet om det vi vet, men det var ingen av våre medlemmer som hadde noe inntrykk av ham, sier Leite.

Illegalt marked Det var etter et feilslått forsøk på å kjøpe skytevåpen på det illegale våpenmarkedet i Praha i august 2010 at Anders Behring Breivik innså at hans beste sjanse til å skaffe seg drapsvåpnene, var ved å kvalifisere seg for våpenlisens hjemme i Norge:

«Nå må jeg skaffe en halvautomatisk rifle og en glock på lovlig vis. Jeg tror ikke rifla blir noe problem, ettersom jeg har tatt jegerprøven, og har eid en Benelli Nova pumpehagle uten problemer i syv år. Jeg er ikke straffet, så det er ingen grunn til at politiet skulle avvise søknaden min. Å skaffe seg pistol lovlig er vanskeligere. Jeg har vært med i Oslo pistolklubb i noen år, men man må trene jevnlig for å få tillatelse. Jeg må trene oftere denne vinteren hvis jeg skal få tillatelse.», skriver Breivik i terrormanifestet.

Breivik skriver selv at pistoltreningen ble gjennomført fra november i fjor til januar i år:

<strong>DRAPSVÅPENET:</strong> Bildet viser Anders Behring Breivik med sin Ruger Mini 14, med diverse ekstrautstyr. Det halvautomatiske våpenet ble brukt i mange av de 69 drapene på Utøya. Nå diskuterer våpenlovutvalget om lovgivningen for halvautomatiske våpen skal endres. Anders Behring Breivik distribuerte selv dette bildet av seg selv i forbindelse med terroraksjonene 22. juli.
DRAPSVÅPENET: Bildet viser Anders Behring Breivik med sin Ruger Mini 14, med diverse ekstrautstyr. Det halvautomatiske våpenet ble brukt i mange av de 69 drapene på Utøya. Nå diskuterer våpenlovutvalget om lovgivningen for halvautomatiske våpen skal endres. Anders Behring Breivik distribuerte selv dette bildet av seg selv i forbindelse med terroraksjonene 22. juli. Vis mer

«15 treningsrunder i november, desember og januar ble gjennomført og dokumentert. Søknaden om en Glock 17 ble sendt i midten av januar. Kravene til dokumentasjon og trening er oppfylt. Jeg ble med i den lokale pistolklubben i 2005, men har bare trent sporadisk fram til november 2010.»

Breivik skriver også at han gjennomfører tre skytetreninger med rifla for å få «et minimum med skyteerfaring» med Rugeren, og for å stille inn siktene.

Ser på lovverket Våpenlovutvalget skal innen 1. september komme med innspill til hvordan norges framtidige våpenlovgivning bør fungere. Utvalget ble nedsatt før 22. juli.

Politidirektør Øystein Mæland har tidligere sagt til NRK at han ønsker at det skal foretas en innskjerping av siviles bruk av halvautomatiske rifler av den typen Anders Behring Breivik brukte på Utøya.

- Det er nærliggende å tenke at skadeomfanget ble så stort nettopp fordi han benyttet et halvautomatisk våpen, sier Mæland.

Våpen i Norge

• Det finnes rundt 1.230.00 registrerte skytevåpen i Norge, fordelt på rundt 484.300 våpeneiere.
• Det er ca. en halv million registrerte jegere - 200.000 av dem regnes som aktive.
• Det er i Norge i snitt ca. 30 våpenrelaterte dødsfall årlig. De fleste av disse dødsfallene er normalt forårsaket med kniv.

Kilde: Politidirektoratet/NJFF

Leder for Våpenlovutvalget, Ingrid Røstad Fløtten, har bekreftet at halvautomatiske våpen er et tema for utvalget.

- Bør miste våpenlisensen For å få kjøpe pistol eller revolver til øvelses- og konkurranseskyting må man være aktiv i minst seks måneder i en skytterklubb. Men i dag er det ingen automatikk i at de som har fått tillatelsen mister den hvis de ikke er aktive i klubben lenger.
- Vi mener retten til å ha våpen bør bortfalle hvis en overhodet ikke bruker det i jakt eller aktivitet i en klubb, sier Arild Groven, generalsekretær i Norges skytterforbund. 
Han mener det må tas hensyn til at enkelte er mindre aktive i noen perioder, men at det må settes krav. 
- Hvis man ikke møter på noen treninger og er ukjent for klubben, bør man miste retten til å inneha våpen, sier Groven til Dagbladet.
Han understreker at det er politiet som gir våpenlisens, ikke klubbene. Samtidig sier han at klubbene i dag har mulighet til å nekte personer medlemskap og kaste ut usikkede personer.
- I prinsippet er klubbene åpne for alle, men det er ingen som kan kreve å bli medlem.
Klubbene kan nekte en person medlemskap, hvis de har kunnskap om at vedkommende ikke bør ha tilgang til våpen. Og hvis en person opptrer uskikket på skytebanen, så både kan og skal vedkommende vises vekk, sier Groven.
Han understreker at Oslo pistolklubb ikke kan klandres for at Anders Behring Breivik fikk våpenlisens. 
- Oslo pistolklubb har ikke gjort noe galt i denne saken. De hadde å gjøre med en person som oppfylte alle kriterier og som det ikke heftet noe ved.

  

Våpenforsktiftens § 13. Erverv av våpen til øvelses- og konkurranseskyting

Tillatelse til å erverve og inneha rifle, hagle, pistol eller revolver til øvelses- og konkurranseskyting kan gis til søker som kan dokumentere medlemskap og aktivitet i forening tilsluttet godkjent skytterorganisasjon. For å få tillatelse til å erverve og inneha pistol eller revolver skal søker dokumentere seks måneders aktivt medlemskap i slik forening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer