Her lager de dødsdopet

Mer og mer av narkotikaen som strømmer inn til Norge kommer fra Litauen, ifølge en ny presentasjon fra Kripos.

PRIMITIVE FORHOLD: 

Dagbladet har fått tilgang til unike bilder fra litauisk politi, som viser hvordan metamfetaminen blir produsert. Bildene viser at narkotikaen som regel blir produsert under ekstremt primitive forhold, og uten noen som helst kvalitet- eller sikkerhetskontroll. Foto: LITAUISK POLITI
PRIMITIVE FORHOLD: Dagbladet har fått tilgang til unike bilder fra litauisk politi, som viser hvordan metamfetaminen blir produsert. Bildene viser at narkotikaen som regel blir produsert under ekstremt primitive forhold, og uten noen som helst kvalitet- eller sikkerhetskontroll. Foto: LITAUISK POLITIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/VILNIUS (Dagbladet): Det er spesielt «dødsdopet» metamfetamin og amfetamin som strømmer til Norge fra det baltiske landet. Ifølge tall fra Kripos kan litauere knyttes til 43 prosent av alle metamfetamin- og amfetaminbeslag i Norge.

Nye tall fra første halvår i 2012 viser en formidabel økning i antall beslag. Så langt i år er det beslaglagt cirka 160 kilo av disse to stoffene, fordelt på 3500 beslag.

- Størsteparten av dopet blir innført gjennom den såkalte nordlige Baltikum-ruten. I det siste har vi også sett at narkotika som kokain, hasj og heroin også oftere kommer gjennom denne ruten, sier fungerende leder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge.

Kripos slår alarm I forrige uke fortalte Dagbladet at Kripos slår alarm om trusselen litauiske kriminelle utgjør mot det norske samfunnet. I et notat Dagbladet har fått tilgang til kommer det fram at de litauiske gruppene og nettverkene har fått «sterkere fotfeste i Norge».

FARLIG: - Jeg forstår ikke at noen tør å putte i seg dette, sier Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård til Dagbladet. Foto: LITAUISK POLITI
FARLIG: - Jeg forstår ikke at noen tør å putte i seg dette, sier Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård til Dagbladet. Foto: LITAUISK POLITI Vis mer

I samarbeid med litauisk politi har Kripos og norske toll- og politimyndigheter gjennomført tre store aksjoner så langt i år. Alle tre beslagene ble gjort i løpet av januar:

• 18 januar ble tre personer pågrepet med 6,45 kilo metamfetamin og 82 000 tabletter diazepam, et legemiddel som har effekt på sentralnervesystemet. I tillegg ble personene pågrepet med nærmere 700 000 kroner i kontanter og 4,4 kilo hasj.

• 23. januar ble fire personer pågrepet med 21 690 amfetamintabletter og 90 000 kroner i kontanter.

METAMFETAMIN: 18 januar ble tre personer pågrepet med 6,45 kilo metamfetamin. 
Foto: KRIPOS
METAMFETAMIN: 18 januar ble tre personer pågrepet med 6,45 kilo metamfetamin. Foto: KRIPOS Vis mer

• 27 januar ble to personer pågrepet, hvorav én person skal være sentral i nettverket i Litauen. Politiet fant 12,5 kilo pulver, sannsynligvis amfetamin, og 4000 euro. I etterkant ble det pågrepet sju personer.

- Norge er lett tilgjengelig - Dette var personer som ikke var kjent av norsk politi før, og samarbeidet med litauisk politi var viktig for å få tatt disse, sier Borge.

I den første saken foreligger nå tiltalebeslutningen, og i ifølge den mener politiet at de tiltalte kjørte narkotikaen i to biler gjennom Polen, Tyskland og Sverige. Dette er typisk for narkotikainnføringen til Norge, ifølge Borge.

- Norge er lett tilgjengelig, og vi ser også at de litauiske kriminelle er mobile, og ofte velger forskjellige ruter inn til Norge, sier Borge.

NESTEN 700 000 KRONER: De litauiske smuglerne ble tatt med 699 611 kroner i kontanter. 

Foto: KRIPOS
NESTEN 700 000 KRONER: De litauiske smuglerne ble tatt med 699 611 kroner i kontanter. Foto: KRIPOS Vis mer

Advokaten til én av de tiltalte, Solveig Kristine Høgtun, sier klienten ikke erkjenner straffskyld i forhold til tiltalen. Det har ikke lyktes Dagbladet i å komme i kontakt med advokaten som representerer den andre tiltalte.

Blir produsert i Litauen Mye av metamfetaminen og amfetaminen blir produsert i Litauen, forteller Kripos. Dagbladet har fått tilgang til unike bilder fra litauisk politi, som viser hvordan metamfetaminen blir produsert. Bildene viser at narkotikaen som regel blir produsert under ekstremt primitive forhold, og uten noen som helst kvalitet- eller sikkerhetskontroll.

- Jeg forstår ikke at noen tør å putte i seg dette, sier Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård til Dagbladet. Han forteller at litauisk politi i møte med Kripos har fortalt at det nesten umulig å oppdage metamfetamin-laboratoriene.

- De kan settes opp over alt, og trenger minimalt med investeringer, forteller Humlegård.

Billig å produsere Borge fra Kripos forteller at gevinsten er formidabel i forhold til investeringen.

FORMIDABEL ØKNING: Nye tall fra første halvår i 2012 viser en formidabel økning i antall beslag. Så langt i år er det beslaglagt cirka 160 kilo av matamfetamin og amfetamin, fordelt på 3500 beslag. Her ser man hvordan det produseres i Litauen. Foto: LITAUISK POLITI
FORMIDABEL ØKNING: Nye tall fra første halvår i 2012 viser en formidabel økning i antall beslag. Så langt i år er det beslaglagt cirka 160 kilo av matamfetamin og amfetamin, fordelt på 3500 beslag. Her ser man hvordan det produseres i Litauen. Foto: LITAUISK POLITI Vis mer

- Dette er billig å produsere, mens de potensielle inntekten er enorme, sier politiinspektør Borge.

Kripos-sjefen forteller at man er helt avhengig av samarbeidet med litauisk politi for å bukt med problemet.

- Vi har fått til et bilateralt samarbeid med litauiske Kripos. Dette er helt unikt og første gang vi har gjort med et annet land, forteller Humlegård. Han berømmer sine litauiske kollegaer.

BALTIKUM-RUTEN: - Størsteparten av dopet blir innført gjennom den såkalte nordlige Baltikum-ruten. I det siste har vi også sett at narkotika som kokain, hasj og heroin også oftere kommer gjennom denne ruten, sier fungerende leder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET
BALTIKUM-RUTEN: - Størsteparten av dopet blir innført gjennom den såkalte nordlige Baltikum-ruten. I det siste har vi også sett at narkotika som kokain, hasj og heroin også oftere kommer gjennom denne ruten, sier fungerende leder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET Vis mer

- Det er ingen selvfølge at vi får til et slikt samarbeid, sier Humlegård.

Vis mer