Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Ny forskning:

Her lager de kjønnsløs laks

Forskere ved Havforskningsinstituttet har utviklet en metode som kan hindre oppdrettslaks å forplante seg med villaks.

MANIPULERER LAKS: Forskningsleder Anna Wargelius ved Havforskningsinstituttet har utviklet en metode for å hindre at laksen kan formere seg. Foto: Havforskningsinstituttet
MANIPULERER LAKS: Forskningsleder Anna Wargelius ved Havforskningsinstituttet har utviklet en metode for å hindre at laksen kan formere seg. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Forskningsleder Anna Wargelius har opparbeidet seg et internasjonalt renommé for forskningsresultater hun har oppnådd innen genetikk. Sammen med en gruppe kolleger ved Havforskningsinstituttet i Bergen har hun gjort forsøk med å forandre genene i laks.

Oppdrettsnæringen står overfor flere utfordringer i forbindelse med vekst, sjøvannstilvenning, foropptak, filetkvalitet og motstandsdyktighet mot sykdom.

- Ved å slå ut enkelte gener i laks kan vi få økt forståelse for laksens biologi, og dermed bidra til å løse noen av disse problemene, forklarer Anna Wargelius.

Forskerne prøvde først å klippe ut gen som gir farge på lakseskinnet for å se om metoden virket. Det gjorde den, og forskerne kunne enkelt følge laksefiskene uten pigmenter.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?