Her lager Marryel mat mens ubåten flykter etter torpedoangrep

Se ubåtkokkas brødoppskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDSJØEN (Dagbladet): I byssa på én kvadratmeter tilbringer Maryell Hauge Hognestad (22) flere timer daglig ombord på ubåten «KNM Uredd».

Her lager hun mat til hele besetningen på 26 personer flere ganger om dagen.

• Se guidet omvisning på «KNM Uredd» her.

Dagbladet har vært med på sjøslag i Nordsjøen. Oppdraget er å senke en norsk og en fransk fregatt. Deretter skal de samme fregattene jakte på ubåten, og «KNM Uredd»s oppdrag er da å ikke bli oppdaget.

Flykter etter torpedoskyting For Hauge Hognestad blir ikke matlagingen noe enklere av at ubåten konstant dykker og stiger i høy hastighet under sjøslaget.

I den trange byssa strør hun sopp, ost og kjøtt over ei lang rekke med pizzaer, som ligger stablet så hensiktsmessig som mulig på svært liten plass.

GODT BRØD: To ganger om dagen baker kokka brød til sultne ubåtmenn og -kvinner. Foto: Håkon Eikesdal
GODT BRØD: To ganger om dagen baker kokka brød til sultne ubåtmenn og -kvinner. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Kokka, som Marryel bare blir kalt ombord, holder seg fast i skapdører så godt hun kan. Inne i sentralen sitter angrepslaget i dyp konsentrasjon.

Maskinist Frederik Andersen kjører ubåten så fort som han aldri før har gjort. Vi er i full flukt fra fregattene, langt nede i dypet i Nordsjøen.

- Dette er vår måte å komme oss unna på når vi har avfyrt en torpedo, forklarer Andersen.

Ekstremkokekunst Men den raske svingingen og de kjappe dykkene for å avlede fienden, gjør kokkas matlaging til en form for ekstremkokekunst. I videoen over kan man se hvordan hun plutselig må holde seg fast for ikke å ramle, mens ubåten råkjører avgårde under vann.

Noen ganger går de ustabile forholdene utover maten.

- En gang dykket vi fort nedover da jeg akkurat hadde satt en lasagne i ovnen. Den rant utover ovnen, og jeg ble stående og vaske den rein i lang tid etterpå, forteller hun og ler.

Men det verste er likevel når ubåten er oppe på periskopdybde og snorkler. Da stiger ubåten til rett under overflaten, slik at luft kan suges gjennom en mast, dieselmotorene kan startes og batteriene kan lade.

Det gjør store skader på kokkas matlaging.

- Da blir trykkforskjellen så stor at hvis jeg steiker speilegg så faller de helt sammen, sier Marryel Hauge Hognestad.

Baker brød daglig Tidligere i dag har hun bakt brød til alle 26 ombord, slik hun gjør minst to ganger om dagen. All mat lages fra bunnen av, og ubåtmannskapet er godt vant i matveien.

Det er ikke uvanlig at gourmetkokker tar seg jobb i forsvaret og mønstrer på en ubåt.

I ti og en halv time daglig jobber kokka beinhardt for å mette et sultent ubåtmannskap. Men all den harde jobbinga betaler seg.

AVLEDNINGSMANØVER: Maskinist Fredrik Andersen kjører ubåten i stor hastighet mens han flykter etter et torpedoangrep. Det kan gå hardt utover matlaginga ombord. Foto: Håkon Eikesdal
AVLEDNINGSMANØVER: Maskinist Fredrik Andersen kjører ubåten i stor hastighet mens han flykter etter et torpedoangrep. Det kan gå hardt utover matlaginga ombord. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Maten min har aldri blitt satt så pris på som den blir daglig på en ubåt, sier hun.

Måltidene er et av få velferdsgoder ubåtmannskapet kan unne seg nede i dypet. På turen Dagbladet er med på serveres gryterett, ovnsbakt kveite, pizza og egg og bacon.

Takler guttehumoren Denne besetningen er den første Kokka er med på som eneste jente.

- I begynnelsen tenkte jeg at det var veldig skummelt, men det går utrolig bra. Jeg er ingen guttejente, så i visse situasjoner hadde det vært fint å ha andre jenter å snakke med. Men folka her tar godt vare på meg, sier hun.

Marryel får masse skryt fra mannskapet ombord på ubåten.

- Kokka er en skikkelig humørspreder, og gjør veldig mye positivt med stemningen ombord, sier 2. sensorbefal Christoffer Bedsvåg (24), som er glad for at det ikke bare er menn ombord på ubåten.

SKAPER STEMNING: Det blir god stemning rundt bordet når mannskapet får servert ovnsbakt kveite til middag. Fra veggen titter kong Harald ned på sjef for Undervannsbåtvåpenet, Erik Bøe. Foto: Håkon Eikesdal
SKAPER STEMNING: Det blir god stemning rundt bordet når mannskapet får servert ovnsbakt kveite til middag. Fra veggen titter kong Harald ned på sjef for Undervannsbåtvåpenet, Erik Bøe. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Når du samler noen-og-tjue menn i et trangt stålrør blir humoren litt sær etter hvert. Heldigvis begrenser vi det litt når det er damer ombord, sier han og ler.

Kokka har likevel ikke noe problem med humoren til gutta.

- Jeg er blitt vant med guttehumoren, men det er nok sant at de styrer seg litt når jeg er der. Der er flinke til å ta hensyn, sier Marryel Hauge Hognestad.

SÆR HUMOR:  Christoffer Bedsvåg innrømmer at humoren blant gutta kan bli litt sær innimellom. Heldigvis skjerper de seg litt når Marryel Hauge Hognestad er ombord. Foto: Håkon Eikesdal
SÆR HUMOR: Christoffer Bedsvåg innrømmer at humoren blant gutta kan bli litt sær innimellom. Heldigvis skjerper de seg litt når Marryel Hauge Hognestad er ombord. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer