Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her lager politiet dop

Kripos må tørke og videreforedle cannabisplanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Seinest i går ble enda en cannabisfarm avslørt, denne gangen på Åsnes i Solør. En omfattende politiaksjon har så langt avslørt 24 cannabisfarmer forskjellige steder på Østlandet. Beslagene blir fortløpende overrakt Kripos, som nå arbeider med å analysere og måle virkestoffet i plantene for å kunne gjøre et estimat av innholdet.

- Det høyeste virkestoffet vi har sett i en cannabisplante har vært på 20 prosent. Alt mellom én og tyve prosent er vanlig, sier senioringeniør i Kripos, Leidolv Røv til Dagbladet.

Tørkerom

Kripos har flere såkalte «tørkerom». Dagbladet får være med inn på et av rommene, hvor en tredjedel av all beslaget fra denne operasjonen er oppbevart. Operasjonen har tatt mye ressurser, og tar mye oppbevaringsplass. Rommet er fullt til randen av cannabisplanter, og her lukter det sterkt.


- En toppidrettsutøver bør være forsiktig med å jobbe med dette over tid. Om jeg skal ut å fly bytter jeg ofte sko og klær, ellers er det fare for å bli stoppet i kontroll, sier Røv.

For å kunne si noe om hvor mye narkotika man kan få ut av planten, trengs det analysering. Planten må tørke i ca. 14 dager før dette kan gjøres. Deretter fjerner man stilken, tar vare på toppskuddet og bladene og veier alt i tørket tilstand.

- Toppskuddet er det beste å bruke, men er man i knipe kan man bruke stilken. Hvor mye narkotika man får ut av planten, er avhengig av brukeren, forklarer Røv.

Likner rosetørking

image: Her lager politiet dop

I behandlingen av cannabisen følger Kripos en gammel oppskrift.

- Vi fyller det som er igjen i poser. Så komprimerer vi det, og seinere blir det destruert. Vi tørker plantene slik man tørket roser på 80- tallet, sier Røv.

Han understreker at selve analysen ikke er like enkel.

Formålet med analysen er å fastslå mengden THC som igjen vil være avgjørende for straffeutmålingen. Det er forskjell på kvaliteten på plantene, og dermed mengden virkestoff de inneholder.

150 millioner

At cannabisdyrking er god butikk, er det liten tvil om, og verdiene på beslagene så langt skal tilsvare rundt 150 millioner kroner.


Kripos, som har etterretningsansvaret for sakene, mener opprullingen av gartnerligaen kan avdekke flere alvorlige forhold.

- Vi ser flere nettverkstilknytninger og flere ulike måter de har kommet seg inn i landet på. Menneskesmugling er en av dem. Jeg tror dette fort kan handle om mye mer enn produksjon av cannabis, sier Atle Roll-Matthiesen i Kripos.

image: Her lager politiet dop
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media