Her lagres vår felles hukommelse

I en enorm fjellhall i Mo i Rana lagres vår felles hukommelse. Hver eneste norske roman, hvert fjernsynsprogram, radioprogram, tidsskrift og filmrull gjemmes bort i fjellet for å bevares for framtidige generasjoner. Nå begynner Nasjonalbiblioteket på nok en mammutjobb: Ti millioner norske websider skal lastes ned og bevares.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MO i RANA (Dagbladet): I byen som før stort sett dreide seg om jern- og koksverk, har et høyteknologisk mediemiljø vokst fram. Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana jobber for å ta vare på vår felles kulturarv, det skrevne ord, det talte ord og det levende bilde. Alt skal leveres inn, ifølge lov om pliktavlevering.

Ett eksemplar av alt arkiveres i sikringsarkivet, en enorm brannsikret fjellhall. En ny fjellhall står tom, klar til å fylles opp når den første er full.

I fjellhallen står også et av Norges største digitale sikringsarkiver. Enorme harddisker og tapebibliotek med en samlet lagringskapasitet på 80 terabyte, sånn cirka 125000 CD-rom-plater.

I forandring

Maskinene står klare til å ta imot alt som publiseres på norske internettsider. Det er ingen lett jobb, men tanken er at det som publiseres på Internett, er like verdifullt som det som trykkes i bok, og bør bevares for etter-tida. Problemet er bare at mens ei bok forandrer seg lite etter publikasjon, er Internett bestandig dynamisk og i endring.

- Tenk på nettavisene, som gjerne oppdaterer en sak fortløpende i løpet av få minutter. En sak kan finnes i flere versjoner med bare små forskjeller. Hvilke versjoner skal vi forsøke å laste ned? Skal vi laste ned bare innholdet, eller skal vi forsøke å laste ned hjemmesidenes utseende og grafikk? spør IT-sjef Trond Teigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer