RYKKER INN: Tirsdag landet soldater fra USAs 82. flybårne divisjon på plenen foran presidentpalasset i Port-au-Prince. De skal hjelpe til å distribuere nødhjelp, i tillegg til å bistå med sikkerheten til hjelpearbeiderne. Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix
RYKKER INN: Tirsdag landet soldater fra USAs 82. flybårne divisjon på plenen foran presidentpalasset i Port-au-Prince. De skal hjelpe til å distribuere nødhjelp, i tillegg til å bistå med sikkerheten til hjelpearbeiderne. Foto: Gregory Bull/AP/ScanpixVis mer

Her lander amerikanske soldater ved presidentpalasset

Rundt 10 000 amerikanske soldater vil distribuere nødhjelp og ivareta sikkerheten på Haiti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Amerikanske soldater landet i dag på plenen foran Haitis knuste presidentpalass.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) ble de mottatt til stor jubel fra den haitiske befolkningen, som lenge har etterlyst mer global engasjement for å forsterke prekære forsyninger som mat, vann og husly.

- Glade
Haitiere sto tett i tett ved gjerdet utenfor palasset for å ønske soldatene velkommen.

- Vi er glade for at de kommer, fordi vi har så mange problemer, sa Fede Felissaint til AP.

JUBEL: Haitiere ser på amerikanske helikoptre som lander foran presidentpalasset i Port-au-Prince. De ønsker soldatene velkommen. Foto: Juan Barreto/AFP/Scanpix
JUBEL: Haitiere ser på amerikanske helikoptre som lander foran presidentpalasset i Port-au-Prince. De ønsker soldatene velkommen. Foto: Juan Barreto/AFP/Scanpix Vis mer

Flere tusen flere soldater er på vei, og det er ventet at FNs sikkerhetsråd skal styrke tilstedeværelsen av sine fredsbevarende styrker og politi for å forhindre plyndring og vold.

Hjelpearbeidere frykter enkelte deler av byen. Bare fire kvartaler nedenfor palasset, herjet plyndrere uhindret gjennom sentrum.

- Det er sånn det er. Det er ingenting vi kan gjøre, sier politimannen Arina Bence, som forsøkte å holde sivile ute av «plyndrersonen» for sin egen sikkerhet.

Rundt 10 000 soldater
I løpet av kort tid skal rundt 10 000 amerikanske soldater være stasjonert på eller ved Haiti.

BRINGER FORSYNINGER: Flere tusen amerikanske soldater vil hjelpe med å spre nødhjelpen. Foto: Juan Barreto/AFP/Scanpix
BRINGER FORSYNINGER: Flere tusen amerikanske soldater vil hjelpe med å spre nødhjelpen. Foto: Juan Barreto/AFP/Scanpix Vis mer

Det har nå gått en drøy uke siden jordskjelvet, som kan ha drept opptil 200 000 mennesker, rammet Haiti. Nå flommer det inn mat, vann og andre forsyninger fra byens flyplass til de stadig trengende - men det er fremdeles lang vei. Titusener sover på gata eller under plastikklaken i teltbyer.

- Jeg kan ikke skjønne hva som tar så lang tid, sier farmasøyten Raymond Saintford, som tok med to kofferter med aspirin og antiseptikk til ruinene av en sykestue.

FNs humanitære sjef, John Holmes, sier til AP at de er i gang med å sette opp 15 ulike matutdelingsentre. I går forventet de å distribuere mat til 97 000 mennesker. Men det er fremdeles behov for hundre millioner flere måltider over de neste 30 dagene. For å klare det trenger FN enda mer penger.

PLYNDRING: Hjelpearbeidere frykter enkelte deler av byen. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix
PLYNDRING: Hjelpearbeidere frykter enkelte deler av byen. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix Vis mer

Utvikling- og miljøminister Eirik Solheims informasjonsrådgiver, Trine Jøranli Eskedal, sier til Dagbladet at de i departementet har møter om situasjonen på Haiti hver eneste dag, og at økning av bistanden er et aktuelt tema. Norge har hittil bidratt med 100 millioner i umiddelbar nødhjelp.

Eskedal sier at de avventer økning, men lover at Norge vil bidra med flere millioner til Haiti.

Hun forteller at en giverlandskonferanse er under opptegning i Montreal, der det internasjonale samfunnet vil samles for å gi langsiktige bidrag til det katastroferammede landet.

KAOS: Sultne haitiere stormer en lastebil full av nødhjelp fra FN. Foto: Logan Abassi/Reuters/FN/Scanpix
KAOS: Sultne haitiere stormer en lastebil full av nødhjelp fra FN. Foto: Logan Abassi/Reuters/FN/Scanpix Vis mer

- Vi har løpende diskusjon med FN, og vurderer deres anmodninger.

Ingen norske soldater
Det har hittil ikke vært snakk om å sende ned norske soldater til katastrofeområdet, og verdensorganisasjonen har bare bedt Norge om pengehjelp.

- Slik situasjonen er nå har vi ikke fått henvendelser fra FN-systemet meg bekjent. Vi har dessuten ingen soldater som kan sendes ut umiddelbart, sier pressevakt Asgeir Spange Brekke ved forsvarsdepartementet til Dagbladet.

MANGE SKADDE: Opptil 200 000 mennesker mistet livet, og utallige ble hjemløse og skadd etter jordskjelvet som rammet Haiti for en drøy uke siden. Foto: Daniel Aquilar/Reuters/Scanpix
MANGE SKADDE: Opptil 200 000 mennesker mistet livet, og utallige ble hjemløse og skadd etter jordskjelvet som rammet Haiti for en drøy uke siden. Foto: Daniel Aquilar/Reuters/Scanpix Vis mer

Brekke opplyser at forsvaret har bidratt med fire feltkjøkken til Norsk Folkehjelp etter henstilling fra utenriksdepartementet, samt flytransport fra Bulgaria.

Det har hittil ikke vært diskusjoner om å sende folk ned til Haiti for å beskytte de norske hjelpearbeiderne, ifølge han.